UTRIKES. Donald Trump hånar Frankrike för att ha förlorat två världskrig mot Tyskland. Detta efter att landets ledare Emmanuel Macron hotat med att bilda en egen EU-armé för att försvara Europa mot Ryssland, Kina och USA.

Efter att Frankrikes president Emmanuel Macron hotat bilda en gemensam EU-armé som ska kunna stå på sig mot Ryssland, Kina och USA har hans amerikanske kollega Donald Trump gått igång på Twitter. Bland annat hånar han Frankrike för att ha förlorat mot Tyskland i två världskrig.

”Macron föreslår att  bilda en egen armé för att försvara Europa mot USA, Kina och Ryssland. Men det var Tyskland i första och andra världskriget – hur gick det för Frankrike? De började lära sig tyska i Paris innan USA hjälpte till. Betala för NATO eller inte!” löd tweeten. Senare avslutade han Twitter-utläggningen med att Frankrike borde ta efter hans motto och göra sitt land storslaget igen.

Trumps kritik mot krigsalliansen Nato går tillbaka flera år. På senare tid har det mest handlat om att få de 28 andra medlemsstaterna att betala 2 procent av sitt BNP på alliansen, vilket det idag endast är USA, Storbritannien, Estland, Grekland och Polen som gör. Tidigare har dock Trump kallat Nato ”förlegat” samt sagt att USA inte kommer lägga sig i eventuell europeisk Nato-inblandning i inbördeskriget i Ukraina mellan västregimen och proryska rebeller.

Källor:
’They were starting to learn German in Paris before US came along’ – Trump taunts Macron
Trump tells Ukraine conference their nation was invaded because ‘there is no respect for the United States’


  • Publicerad:
    2018-11-14 08:30