USA. Donald Trump och Hillary Clinton ser nu ut att ha befäst sina positioner som presidentkandidat för sina respektive partier.

Igår genomfördes primärval i fem amerikanska delstater och valresultaten gör att det nu ser ännu mer sannolikt ut att det blir Donald Trump och Hillary Clinton som kommer göra upp om presidentposten i presidentvalet som hålls senare i år.

Trump vann igår det republikanska primärvalet i Florida med god marginal, vilket innebar att konkurrenten Marco Rubio kastade in handduken och meddelade att han inte längre kandiderar till posten som republikanernas presidentkandidat. Även i North Carolina, Illinois och Missouri vann Trump igår och enligt DN visar det att ”han lockar väljare från norr till söder, och med olika bakgrund”.

Endast i Ohio förlorade Trump då John Kasichs vann den delstaten. Med Rubio ute ur leken och Trump i överlägsen ledning förutspår DN att donatorer och mer ”måttliga konservativa” kommer enas runt Kasichs då Trumps konkurrenter måste samla sina resurser för att ha en chans att besegra honom.

Trump har nu vunnit primärvalet i 20 delstater, vilket är mer än dubbelt så många delstater som tvåan Ted Cruz har vunnit. Cruz har vunnit i åtta delstater och Kasichs en, i övrigt finns det inga andra konkurrenter till Trump kvar att tala om.

Även Clinton stärkte igår sitt försprång till huvudkonkurrenten Bernie Sanders och Clintons försprång anses nu nästan ointagligt.

Källa:
Clinton och Trump närmare Vita huset


  • Publicerad:
    2016-03-16 11:20