USA I ett offentligt insamlingsmejl för sin presidentvalkampanj förutspår ex-presidenten en 6 livs fängelsedom för egen del och ber amerikanerna att med sina plånböcker sätta stopp för Demokratiskt tyranni.

USA:s förre president Donald Trump fastslog på onsdagen i ett offentligt mejl att ”den korrupta regeringen” är ”fast besluten att genom politiskt motiverade rättegångar” få honom inlåst i över 500 år och han ber i sammanhanget om generösa kampanjdonationer av en storlek som bevisar att amerikanerna ”aldrig kommer att kapitulera för tyranni”.

Mejlet fortsätter:

När falske Joes korrupta justitiedepartement ännu en gång utan laglig grund anklagar undertecknad, tyder rapporter på att jag nu har att se fram emot sammanlagt 561 ÅR i fängelse tack vare vänsterns häxjakt.

På tisdagen släppte den särskilda advokaten Jack Smith ett 45-sidigt åtal med sex anklagelsepunkter relaterade till det han kallar ”upploppet”den 6 januari 2021 vid Kapitolium. Smith finner det belagt att Trump kände till att hans påståenden om oegentligheter i valet 2020 var falska, men att han likväl fortsatte att framföra dem, vilket skapade ”en intensiv nationell atmosfär av misstro och ilska, och urholkade allmänhetens tro på valets administration.

Advokaten påstår vidare att Trumps ”konspirationer” var inriktade på ”en grundläggande funktion hos USA:s federala regering.”

Förra veckan anklagade Smith också den 45:e presidenten för att avsiktligt ha stått i vägen för rättvisan genom att ha förstört bevis för sitt förvarande av hemligstämplade dokument i Mar-a-Lago-residenset i Florida.

I ett annat mål anklagar en domstol i New York Trump för att ha ”förfalskat affärsregister” i samband med påstådda ”tysta utbetalningar” till porrskådespelerskan Stormy Daniels. I det målet står Trump åtalad för 34 fall av grovt brott enligt New Yorks lag, och varje fall har ett maximalt straff på fyra år. Men juridiska experter säger att domare sällan dömer förstagångsförbrytare till fängelse för det brottet.

Åtal med bäring på presidentvalskampanjer

Trump leder i nuläget den republikanska presidentnomineringen 2024, långt före alla andra utmanare. Läget för nomineringen av Demokraternas kandidat är mer svårbedömt, då man fattat det udda beslutet att inte arrangera några debatter mellan en uppenbart åldersförvirrad Biden och hans två nuvarande utmanare, Robert F. Kennedy Jr. och Marianne Williamson.

Vad åtalen mot Trump beträffar så insisterar Demokraterna på att Joe Biden i presidentvalet 2020 på hundra procent laglig väg erhöll 81 miljoner röster – de flesta någonsin i USA:s historia – samt att alla Trumps påståenden om oegentligheter är både falska och kriminella.

0, 561 eller 641 år? Domarens betydelse

När det kommer till Trumps profetsia om 561 års fängelse, så ifrågasätter tidningen Politico den. Enligt dem skulle ex-presidenten, om han fälldes på samtliga punkter i alla brottsmål och erhöll det högsta lagstadgade straffet för var och en, få tillbringa inte mindre än 641 år i fängelse. Tidningen tillägger dock:

I både statliga och federala domstolar har domare ett stort utrymme att döma. Inget av brotten som Trump har anklagats för har ett obligatoriskt minimistraff, och är den åtalade utan tidigare brottsregister – en status som åtminstone till dags dato gäller för Trump – får denne sällan det maximala straffet.

Till domare i det nu aktuella Kapitolium-målet har den 61-åriga federala domaren Tanya Chutkan utsetts – en svart liberal kvinna, som gjort sig känd genom tilldelandet av ytterst stränga domar mot inblandade i intåget i Kapitolium den 6 januari 2021.