UTRIKES. Inför japanska militärer på Yokota-basen varnade Trump idag Nordkoreas ledare Kim Jong-Un för att underskatta USA. Japan är USA:s viktigaste allierade när det gäller att få Nordkorea att lägga ner kärnvapenprogramet, följt av Sydkorea.

Idag landade USA:s president Donald Trump på en flygbas utanför den japanska huvudstaden Tokyo. Inför japanska militärer på Yokota-basen riktade han en varning mot Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

— Då och då i det förflutna har de underskattat oss. Det har inte varit trevligt för dem, har det?, säger Trump.

Japan är USA:s viktigaste allierade när det gäller att få Nordkorea att överge sitt kärnvapenprogram, följt av Sydkorea. Trump kommer ochså att besöka Kina, Filippinerna och Vietnam. Enligt Trump är Nordkorea ett stort problem för världen men han berömmer invånarna för att vara flitiga och ett bra folk. Den japanska premiärministern och vännen Shinzo Abe stöttar Trump i försöken att sätta press på Nordkorea.

— Jag vill ytterligare befästa banden i den japansk-amerikanska alliansen, baserade på tillit och vänskap med president Trump, säger Shinzo Abe.

Under resans nästa stopp träffar USA:s president kollegan Moon Jae-In i Sydkorea, som han däremot inte har en lika bra relation till. Trump har bland annat på Twitter kritiserat Sydkorea för undergivenhet mot Nordkorea, en kommentar som inte fallit i god jord hos Sydkorea. Trump säger att han även förväntas att träffa den ryske presidenten Vladimir Putin under resan, då han ska medverka på toppmöten. Trump säger att han vill ha Putins hjälp med Nordkorea.

Källa:
Trump varnar Nordkorea under Asienresa


  • Publicerad:
    2017-11-05 20:20