Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Trump vill ställa in årlig militärövning med Sydkorea: “För dyrt och för provocerande”

Av Redaktionen, 2018-06-18
redaktionen@nordfront.se

UTRIKES. Efter Donald Trumps historiska möte med Nordkoreas ledare Kim Jong-un har den amerikanske presidenten signalerat att han vill ställa in höstens årliga militärövning med Sydkorea. På Twitter kallar han det för ”krigslekar” och menar att de kostar mycket och är för provocerande för Nordkorea, som han nu vill sluta fred med.

Det historiska mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-un kan nu leda till minskad militär aktivitet från USA på den koreanska halvön.

Under förra veckan mötte Donald Trump som första amerikanska president någonsin en ledare för Nordkorea, när han under några timmar samtalade med Kim Jong-un på ett hotell i Singapore. Det historiska mötet resulterade i att de båda ledarna skrev under ett dokument om att Nordkorea ska börja avveckla sitt kärnvapenprogram.

Vi har bestämt oss för att lämna det förflutna bakom oss. Världen kommer att få se en dramatisk förändring. Jag vill också uttrycka en tacksamhet till president Trump som såg till att det här mötet kom till stånd, kommenterade Kim efter mötet.

Som en gest av god vilja gentemot Nordkorea har nu Trump aviserat att han tänker ställa in en planerad årlig militärövning med Nordkoreas rival Sydkorea, som skulle inledas under hösten. Trump – som på Twitter beskriver militärövningen som ”krigslekar” – menar att militära övningar med Sydkorea skulle sätta USA i ett ”dåligt ljus” med tanke på förhandlingarna med Nordkorea. Dessutom anser han att de är för kostsamma och allmänt provokativa. Samtidigt menar Trump att dessa kan återupptas närsomhelst, ifall samtalen med Nordkorea avbryts.


Att Trump nu ställer in militärövningar på den koreanska halvön samtidigt som Nordkorea utlovar en avveckling av sitt kärnvapenprogram är i linje med ett förslag som Kina och Ryssland lade fram i september 2017, då ordkriget mellan USA och Nordkorea var som värst. I förslaget framhöll man att det var rimligt att USA slutar uppvisa militär agressivitet i närområdet ifall Nordkorea å sin sida nedrustar sina kärnvapen.

RT rapporterar dock att Sydkorea inte säger sig ha fått några ”uppdaterade riktlinjer” angående den planerade övningen, utan låter hälsa att man fortsätter att förbereda som vanligt inför hösten. Representanter för Sydkoreas president har också i ett uttalande sagt att man fortfarande ”analyserar” Trumps ord, och enligt det sydkoreanska försvarsministeriet finns ett behov av att ”utröna den exakta meningen och intentionen bakom president Trumps kommentarer”.

Källa:
Trump repeats call to halt US-South Korea drills, stirs unease among military & allies


  • Publicerad:
    2018-06-18 06:00