UTRIKES. I något som har beskrivits som en gest av god vilja gentemot Ryssland och Vladimir Putin har nu Donald Trump beslutat att stänga ned ett hemligt CIA-program som utbildar och beväpnar terrorister som strider mot Assad i Syrien.

USA:s president Donald Trump går nu Rysslands president Vladimir Putin till mötes.

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har alltsedan 2013 bedrivit ett hemligt program där man utbildat och beväpnat terrorgrupper i Syrien som strider mot syriska regeringstrupper med mål att försöka störta landets president Bashar al-Assad.

Washington Post skriver nu att USA:s president Donald Trump i samråd med CIA-chefen Mike Pompeo och säkerhetsrådgivaren H.R. McMaster beslutat att lägga ned programmet.

Programmet, som instiftades på initiativ av USA:s dåvarande president Barack Obama, har enligt uppgifter länge kritiserats för dess ineffektivitet. Detta med tanke på att Assad sedan programmets start har erhållit militärt stöd från både Iran och Ryssland samt att endast ett fåtal av de tusentals som tränats har kunnat skickats till Syrien.

Beslutet ska ha tagits inför sommarens G20-möte i Hamburg, då Trump och Putin mötte varandra personligen för första gången. Enligt uppgifter från Trump-administrationen ska det ha gjorts som en gest av god vilja gentemot Putin, som länge krävt att USA slutar att stödja ”rebellgrupper” som härjar i Syrien.

De två presidenternas möte utmynnade även i en överenskommelse om tillfälligt eld-upphör i delar av Syrien och representanter för båda sidor har i efterhand beskrivit mötet som positivt.

Bara dagar senare besökte Trump även Frankrike och dess president Emmanuel Macron, vilket resulterade i att Macron drog tillbaka Frankrikes krav på Assads avgång som nödvändig för att lösa ”situationen” i Syrien. Trump meddelade även i samband med hans gemensamma presskonferens med den franske presidenten att han och Putin försöker arbeta fram ytterligare en vapenvila i en annan del av Syrien.

Samtliga inblandade parter tycks också ha uppfattat presidenternas vapenvila som positiv, förutom Israel som starkt motsatt sig att kriget lugnar ner sig då man fruktar att antisionistiska krafter som Iran och Hezbollah utnyttjar situationen för att flytta fram sina positioner.

I och med att USA nu avslutar programmet består landets operationer i Syrien endast av sporadiska bombräder mot Islamiska statens (IS) positioner samt stöd åt de kurdiska rebellgrupper som strider mot terrorsekten.

Kritiska röster inom det amerikanska etablissemanget menar att beslutet innebär att ”Putin har vunnit i Syrien” samt att detta riskerar att försvaga de så kallade moderata rebellgrupper som USA länge har påstått sig stödja. Det materiella stöd som utgått till USA-allierade ”moderata grupper” har dock rent historiskt haft en stor tendens att i slutändan hamna hos sunnimuslimska terrorgrupper som IS och al-Nusra.

Källor:
Trump ends covert CIA program to arm anti-Assad rebels in Syria, a move sought by Moscow
Is Uncle Sam Funding the Islamic State? Where Does ISIS Get All Those Tanks, Weapons And Shiny New Toyota Trucks?


  • Publicerad:
    2017-07-20 20:47