GREKLAND. På torsdagen meddelade Greklands premiärminister att han tänker avgå och utlysa nyval. Anledningen anses vara det stora missnöje som uppstått efter att premiärministern i princip sålde ut landet till de internationella långivarna för ett par månader sedan.

Det var under torsdagen som Greklands premiärminister Alexis Tsipras meddelade i ett direktsänt TV-tal till nationen att han tänker avgå och samtidigt utlysa nyval. Anledningen anses vara det stora missnöje som uppstått efter att Tsipras sålt ut landet till de internationella lånegivarna (IMF, EU och ECB) tidigare i somras.

En av de bakomliggande orsakerna till Tsipras avgång och utlysning av nyval är det stora missnöje som råder inom hans parti, det marxistsocialistiska partiet Syriza. Störst kritik får han från partiets vänsterradikala falang “den vänstra plattformen” som bland annat menar att han brutit sina vallöften om att inte vika sig för de internationella långivarna.

Premiärministerns avgång ses även som ett taktiskt drag då bland annat svenska chefsekonomer så som Robert Bergqvist anser att det är ett sätt för Tsipras att ”stärka sin ställning”. Han menar att Tsipras genom ett nyval kan rensa bort intern opposition.

— Det här är ett sätt för Tsipras att stärka sin ställning. Genom ett nyval kan han rensa bort dem som är emot stödprogrammet, vinna valet och ge Grekland en mer stabil regering, menar Bergqvist.

Att Tsipras och Syriza skulle vika sig inför storfinansen var något som det nationella partiet Gyllene gryning redan vid Tsipras tillträde som premiärminister förutsåg. Något som har visat sig stämma.

Efter att både det före detta borgerliga regeringspartiet Ny demokrati och det nuvarande vänsterpartiet Syriza vikit sig för långivarna och satt landet i en rejäl ekonomisk knipa står det nu klart att Gyllene gryning för närvarande är det enda oppositionspartiet i landet.

Nyvalet kommer att hållas den tjugonde september enligt grekisk massmedia och har bekräftats av regeringens talesperson.

Källor:
Nyval i Grekland i september
”Ett sätt för Tsipras att stärka sin ställning”


  • Publicerad:
    2015-08-20 23:00