NATURKATASTROF. Två tsunamivågor orsakade av vulkanen Krakatoa slog till mot Indonesien på lördagskvällen.


Minst 222 människor har dött och över 800 skadats i en tsunami som på lördagskvällen slog mot stränderna runt Sundasundet i Indonesien. Fortfarande saknas tiotals personer.

Indonesiens meterologiska, klimatologiska och geofysiska myndighet, BMKG, skriver att tsunamivågen inte orsakades av en jordbävning. Istället kan den ha orsakats av att vulkanen Krakatoa, som också ligger i Sundasundet, fick ett utbrott.

Varningssystemen som myndigheten använder sig av är byggda för att i första hand känna av tektonisk aktivitet, som jordbävningar, snarare än vulkaniska.

Myndigheterna har också varnat boende och turister i kustområdena för att vistas i områdena runt Sundasundet. Alla uppmanas att hålla sig borta från stränderna. Högvattensvarningen består fram till annandagen.

En turist från Norge, Oystein Lund Andersen, berättade för BBC att han befann sig på stranden när han försökte fotografera vulkanutbrottet.

— Tidigare på kvällen var den vulkaniska aktiviteten ganska kraftig. Men precis innan tsunamivågorna träffade stranden, var vulkanen helt stilla. Det vara bara mörkt där ute. Plötsligt såg jag vågen som kom, och jag var tvungen att springa därifrån, sade Lund Andersen.

— Det var två vågor. Den första var inte jättestark, jag kunde springa ifrån den. Jag sprang direkt till hotellet där min fru och son låg och sov. Jag väckte dem och hörde en större våg komma. Jag såg genom fönstret när den andra vågen slog till. Den var mycket större.

De boende på hotellet lyckades ta sig undan vattenmassornas urkraft.

—Vågen passerade hotellet. Bilar knuffades av vägen. Vi och andra på hotellet gick upp i skogen [på högre höjd] i närheten av hotellet.

Tsunamin slog till 14 år efter att 2004 års tsunami på annandagen dödade 226 000 människor i 13 länder, varav över 120 000 dog i Indonesien.

Lördagens tsunami sägs inte ha skördat några utländska offer.

Källor:
VOLCANO WAVE HELL Krakatoa volcano eruption – At least 168 dead and 745 injured after tsunami batters Indonesian coast following volcanic explosion
Indonesia tsunami kills hundreds after Krakatau eruption
At least 222 dead, 800+ injured as tsunami hits Indonesia coastal areas (VIDEO)


  • Publicerad:
    2018-12-23 14:10