INTERNET. Politiskt korrekta medier oroas över rasismen på Facebook och fruktar att hemsidan ska användas som ett revolutionärt verktyg av invandringskritiker på samma sätt som sidan användes under arabiska våren.

Nyhetsbyrån TT oroas över växande rasism och främlingsfientlighet på Facebook. I en TT-artikel som publicerats av ett flertal svenska medier listar TT ett antal Facebook-grupper som de menar är ”rasistiska” och ”främlingsfientliga” men ändå enligt TT fått ligga kvar för länge på Facebook. Bland annat nämner TT en grupp som togs bort efter påtryckningar från tidningen Metro.

Vidare erkänner TT att de själva åtminstone har anmält en grupp på Facebook. TT skriver följande:

Men samma misstag skedde med gruppen ”Vi som inte vill festa med invandrare” förra veckan, och när TT på måndagskvällen anmälde en annan sida – ”Vi som hatar invandrare” – avslog Facebook snabbt anmälan med motiveringen den inte strider mot företagets gemenskapsregler.

Svenska medier arbetar alltså emot yttrande- och åsiktsfriheten på nätet, samtidigt som samma medier ofta kritiserar inskränkningar i yttrandefriheten i andra länder som till exempel Ryssland och Kina.

Anledningen till att TT oroas över invandringskritik på Facebook är att det sociala mediet är ett väldigt effektivt sätt att sprida åsikter på.

— Arabiska våren är ett facit för vilken politisk sprängkraft sociala medier kan ha. Det som är otäckt är att de här nya mörkerkrafterna kan bli normaliserade när de flyttar in öppet på Facebook. Det ska vi vara väldigt rädda för, säger Annika Lidne som jobbar med kommunikation men alltså inte är någon vän av yttrandefriheten.

Källa:
Facebook-rasister skapar oro


  • Publicerad:
    2014-06-25 23:55