SVERIGE. Trots att Sverige enligt ”experter” aldrig varit tryggare beställer allt fler svenskar självförsvarsutrustning från andra länder.

Svenska tullen har i år beslagtagit rekordmånga batonger, elpistoler och liknande föremål som svenskar beställt från utlandet. Bara de tre första månaderna i år har tullen på Arlanda beslagtagit fler elpistoler och batonger än vad Tullverket sammanlagt tagit i beslag de tre senaste åren. 1 269 batonger har beslagtagits i år, i fjol var siffran för samma period bara 26. Trenden ser än så länge också ut att bara fortsätta öka.

Vad gäller elpistoler så har beslagen ökat från 36 till 293.

Tullen menar att ökningen inte beror på att de mer aktivt letar efter vapen, utan på att det faktiskt importeras mer vapen till Sverige.

— Det här flödet fanns inte förra året, vi gjorde väldigt mycket stora kontroller i det här flödet och vi hittade inte tillnärmelsevis det här antalet som vi hittat efter årsskiftet, säger Mats Pettersson, chef gränsskyddsenheten Tullverket.

Det är också större variation bland beställarna än tidigare. SVT skriver:

Även om unga män upp till 30 ännu är den största gruppen bland beställarna finns män och kvinnor mellan 17 och 66 år över hela landet bland beställarna. Under årets första två månader var fem procent av beställarna kvinnor.

Tullen vill inte ”spekulera” i varför människor beställer vapen trots att alla personer de kontaktat ger samstämmiga svar.

— I det fåtal fall som vi får en förklaring till varför man köpt de här så är det för eget skydd eller sin flickväns skydd. Vi har fått de förklaringarna i alla fall, säger Mats Pettersson.

Juridik

Att bära batong på offentlig plats är i Sverige olagligt och leder om man blir påkommen oftast till böter. Att ha en batong i sitt hem är däremot lagligt.

Vad gäller köp och försäljning av batonger och liknande produkter är det lite luddigt vad som är tillåtet och inte. Men om tullen t.ex. beslagtar en batong som postats till dig måste tullen kunna bevisa att det verkligen är du som beställt batongen, vilket det i de allra flesta fallen är omöjligt för dem att göra såvida du inte erkänner.

Det finns även svenska butiker som säljer batonger till privatpersoner och denna försäljning granskas inte av tullen.

Källa:
Rekordmånga elpistoler och batonger tas i tullen


  • Publicerad:
    2016-03-26 16:05