NATO Lördagens så kallade informella Nato-möte i Berlin tycks inte ha löst problemen med Turkiets invändningar mot ett svenskt Nato-medlemskap. Enligt landets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu betedde sig Sveriges utrikesminister Ann Linde ”respektlös” under diskussionerna.

Under fredagen uttryckte Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan stark skepticism mot ett svenskt medlemskap i krigsalliansen Nato.

— Sverige har blivit ett hem för PKK och andra terrorgrupper. Vi ser inte positivt på deras medlemskap, sa Erdogan inför ett gäng journalister efter fredagsbönen i Istanbul.

Efter detta har det blivit tydligt att Turkiet kräver förändringar rörande Sverige och Finlands hållning till den kurdiska terrororganisationen PKK, som åtminstone de svenska Socialdemokraterna har indirekta kopplingar till.

Men Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) uttryckte optimism och hävdade att hon själv aldrig hört några invändningar från Turkiet, utan snarare tvärtom att Turkiet såg fram emot ett svenskt Nato-medlemskap. Linde lät också hälsa att hon under lördagen skulle samtala med Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu på det informella toppmöte som krigsalliansen Nato och dess sympatisörer höll i Berlin och då reda ut frågan.

Mötet tycks dock inte ha gått så väl som Linde själv trott. Aftonbladet har i sin så kallade krigsrapportering från Ukraina gömt en uppdatering där det framgår att Turkiet idag verkar än mer skeptiska till att alliera sig med Sverige via Nato.

Enligt Aftonbladet ska Cavusolgu ha sagt i turkisk tv att man ser Sverige som ett betydligt större problem än Finland, just på grund av Sveriges hållning till PKK. Han ska även ha beskrivit Ann Linde som direkt ”respektlös”.

— Den finska utrikesministern är väldigt respektfull mot vår position men vi ser inte samma sak från den svenska sidan, de var mer provokativa, ska den turkiska utrikesministern ha sagt.

Cavusolgu nämnde också att de nordiska länderna avbrutit leveranser av försvarsmateriel till Turkiet, något han säger att det måste bli ändring på.

Socialdemokraterna valde så sent som i november att stoltsera med att man ”fördjupar samarbetet med PYD”, vilket är ett kurdiskt parti i Syrien som ser sig själva som en systerorganisation till PKK i Turkiet.

Detta kommer sig av att Magdalena Andersson slöt en överenskommelse med den kurdiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (tidigare Vänsterpartiet) om att man skulle göra detta ifall Kakabaveh la sin röst på Andersson som statsminister.

Trots motgångarna i förhandlingarna med Turkiet kommer Socialdemokraterna under söndagen ge sitt formella besked ifall man förespråkar att Sverige ansluter sig till Nato eller inte. Alla prognoser pekar mot att partiet säger ja till Nato, vilket skulle innebära en kompakt majoritet för Nato-anslutning i riksdagen.

Ifall man inte lyckas blidka Turkiets invändningar kan landet dock komma att lägga in sitt veto mot ett svenskt medlemskap i Nato i egenskap av fullfärdig medlem av krigsalliansen.