GEOPOLITIK. Turkiet kommer inom några dagar att genomföra militära anfall i Syrien. Hotet från kurder anges som skäl, men mer troligt är att det handlar om naturgas.

Enligt nyhetsbyrån AP har Turkiets president Recep Erdoğan sagt att han inom de närmaste dagarna kommer attackera mål i Syrien.

I januari 2018 invaderade turkiska styrkor delar av norra Syrien. Då var målet att tränga undan den USA-stödda YPG-milisen, som enligt Turkiet är en terrororganisation. Under den gångna hösten har Erdoğan vid flera tillfällen talat om en ny offensiv mot kurder öster om floden Eufrat i norra Syrien.

YPG var en av USA:s främsta allierade. Tidigare i år genomförde Turkiet en större offensiv mot den kurdkontrollerade staden Afrin i nordvästra Syrien för att driva bort YPG från området.

Vilken roll attackerna i norra Syrien har att spela i kampen om kommande olje- och gasledningar och den viktiga råvarumarknaden rapporteras i detta läge inte av AP.

Tidigare rörledningsplan stoppad av Syrien
Den tidigare föreslagna gasrörledningen mellan Qatar och Turkiet skulle enligt en av planerna dras från gasfältet South Pars/North Dome i Iran-Qatarområdet i Persiska viken till Turkiet via Saudiarabien, Jordanien och Syrien.

Väl framme i Turkiet var gasen tänkt att såväl förse Turkiet med gas, som att koppla rörledningen till Nabucco-rörledningen för att försörja Europa med exporterad naturgas.

Syrien har vägrat låta rörledningen dras över landet enligt Qatars planer; detta för att skydda det allierade Rysslands ekonomiska intressen. Gasexporten är en viktig inkomstkälla för Ryssland och distributionen av gas till Europa är mindre komplicerad från Ryssland, inte endast politiskt utan även geografiskt. Ryssland är idag Europas största leverantör av gas till Europa.

Med en kombinerad strategi av ekonomiska sanktioner mot Ryssland och kostsam transport av naturgas till Europa med hjälp av specialbyggda fartyg, försöker bland andra USA underminera Rysslands möjligheter att exportera sin gas.

Marknaden säkrad när ”ondskans makter” besegrats
När ”ondskans makter” Iran och Syrien har slagits ut av Natomilitär, blir det enklare för Turkiet, Qatar och USA att leverera naturgas till Europa.

Israel vill också kamma hem den viktiga europeiska gasmarknaden. Efter ett rekordsnabbt behandlat ärende har Israel fått tillstånd av Europeiska Unionen att enligt ett eget rörledningsprojekt som involverar Cypern, Grekland och Italien dra världens längsta undervattensrörledning för naturgas. Denna gasledning ska dras genom Medelhavet.

Kampen om vilka företag som ska kamma hem vinsterna på gasmarknaden är stor och kampen för att vinna det kriget närmar sig allt snabbare ett avgörande.

Turkiets planerade kommande militäroffensiv tros av skilda kommentatorer ha mycket mer med pengar via naturgasexport att göra, än med några ”terroristgrupper” eller ”militanta kurder” vilka är de skäl som officiellt anges.

Källa:
Turkiet förbereder ny militäroffensiv i Syrien


  • Publicerad:
    2018-12-12 23:00