NATO Efter onsdagens möte i Ankara mellan svenska, finska och turkiska diplomater har Turkiet förtydligat sin ståndpunkt rörande Nato-medlemskap för Sverige och Finland. Enligt Turkiet måste länderna uppfylla vissa krav innan det kan bli tal om något medlemskap i krigsalliansen.

Under onsdagen hölls ett möte i turkiska Ankara, där svenska och finska diplomater träffade representanter för den turkiska regeringen. Syftet med mötet var att försöka lösa de hinder som står i vägen för att Turkiet ska godkänna Sverige och Finlands ansökningar till Nato.

Efter mötet förklarade Ibrahim Kalin, talesperson för den turkiska regeringen, att Turkiet presenterat ”konkreta” säkerhetsinvändningar mot ländernas medlemskap och att dessa behöver lösas innan Turkiet tillåter medlemskap.

— Utan att uppfylla Turkiets säkerhetskrav kan inte någon del av Natos expansionsprocess fortsätta, sa Kalin.

Han hävdade vidare att Nato är en ”säkerhetsorganisation” och att den som sådan måste trygga att ”medlemsstaternas säkerhetskrav adresseras jämlikt och rättvist”.

Turkiet kräver att Sverige och Finland upphör med sitt stöd till kurdiska terrorgrupper och att man lyfter sanktionerna mot Turkiets försvarsindustri. Man vill även att länderna utlämnar medlemmar i PKK och den så kallade Gulen-rörelsen till Turkiet.

Sedan tidigare anses PKK formellt som en terrororganisation i Sverige och Finland, men Turkiet vill att detta utvidgas till PKK:s systerorganisationer i Syrien YPG and PYD. Dessa två organisationer har den svenska socialdemokratin djupa samarbeten med.