TURKIET. En drönare med maskingevär som träffar målet med hög precision och som kan operera i grupp, har utvecklats i Turkiet. Den turkiska försvarsmakten blir nu den första som utrustas med den nya typen av drönare.

En ny typ av drönare, Songar, som utrustats med maskingevär, har utvecklats av elektronikfirman Asisguard som finns i Ankara i Turkiet. Drönaren väger 25 kilo och har åtta roterande blad att flyga med. Maskingeväret kan laddas med 200 patroner och avfyra enkelskott eller skurar med 15 skott i taget.

Den turkiska försvarsmakten blir den första som utrustas med den nya typen av drönare.

Många länder har redan militära drönare som kan släppa granater eller flyga in i ett mål och detonera. Den nya drönaren är dock den första som försetts med skjutvapen.

Att skjuta med drönare innebär vissa svårigheter som att det dels är svårt att bedöma räckvidd och vinkel men även att rekylen från skotten gör att drönaren flyttas vilket försvårar inför nästa skott.

Den nya drönaren har två system för att råda bot på de här problemen. Det ena systemet bygger på sensorer, som kameror och laser-avståndsmätare som beräknar avstånd, vinkel, vindhastighet och var drönaren ska sikta.

Det andra systemet är en uppsättning med robotarmar som kan flytta kulsprutan för att kompensera den lägesförändring som uppstår i och med rekylen.

Enligt Asisguard har Songar en noggrannhet som gör att den kan träffa en yta på 15 centimeter från 200 meters avstånd, vilket räcker för att varje kula från drönaren ska träffa ett objekt i mänsklig storlek på det avståndet. Det måste dock till en mänsklig pilot som med hjälp av en fjärrkontroll väljer ett mål genom att placera ett hårkors på det.

Asisguard säger att genom förbättringar ska drönaren snart kunna träffa mål på mer än 400 meters avstånd.

Drönaren har en räckvidd på 10 kilometer och är utrustad med nattsensorer för att kunna arbeta i mörker. Den kan också användas som en svärm genom att en enda fjärrkontroll kontrollerar tre drönare som då rör sig simultant.

Källa:
Turkey is getting miltiary drones armed with machine guns


  • Publicerad:
    2019-12-15 17:05