NATO Turkiet säger återigen att Sverige måste ”ta ytterligare steg” för att bli godkända för Nato. Utrikesminister Mevlüt Cavusoglu jämför nu även koranbränningar med ”Nazityskland”.

Med Finland nu formellt med i Nato fortsätter Sveriges politiker att kämpa för att ansluta landet till krigsalliansen. Både Turkiet och Ungern har problem med Sverige som gör att man inte vill ratificera den svenska Nato-ansökan.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu jämför nu koranbränningar i Sverige med ”Nazityskland”.

— Nazisterna började med att bränna böcker, sedan angrep de religiösa samlingsplatser, och sedan samlade de människor i läger och brände dem för att uppnå sina slutgiltiga mål. Det är på det viset sådana här saker börjar, sa han under en pressträff efter Natos utrikesministermöte i Bryssel.

Bakgrunden är att förvaltningsrätten under tisdagen dömde att Polismyndigheten gjort fel som nekat tillstånd för koranbränningar.

"Sverige måste ta ytterligare steg"

Enligt Cavusoglu har Sverige fortfarande inte vidtagit de åtgärder som krävs för att Turkiet ska ändra inställning till ansökan.

— Vi talade om vissa processer som behöver genomföras, vissa ytterligare steg för att Sverige ska kunna gå med i Nato. I kontraterrorarbetet underströk vi att resultatorienterat samarbete är ett måste, sa Cavusoglu.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) håller dock inte med utan menar att Sverige uppfyllt alla krav,

— Vi har samma budskap som alltid: Vi anser att vi har gjort allt som vi skulle göra i enlighet med det memorandum som undertecknades i Madrid i fjol, sade Billström.

Ungerns krav på Sverige är att man ska sluta lägga sig i Ungerns inrikespolitik på samma sätt som Ungern inte lägger sig i Sveriges. Men några sådana garantier kunde Billström inte under några omständigheter kunna tänka sig att ge.