TURKIET. Turkisk polis har hittat saringas hemma hos en syrier som är medlem av ”Al-Nusra Front”, en islamistisk organisation med kopplingar till al-Qaida. Gasen var planerad att användas i en bomb.

Kriget i Syrien:
  • Kriget i Syrien har pågått från den 15 mars 2011 fram till idag.
  • Mer än 80 000 personer ska ha dött under inbördeskriget och 1,5 miljoner syrier uppges ha flytt från landet.
  • USA, Nato och EU har på olika sätt stött de islamistiska rebellerna, medan Ryssland, Iran och Hizbollah stöder Syriens president Bashar al-Assad och dennes regering.

För några dagar sedan genomförde turkisk polis en räd mot en bostad som tillhörde en syrisk islamist. Mannen var medlem i en organisation som beskrivs som ”den mest aggressiva och framgångsrika delen” av de syriska rebellernas styrkor.

I mannens hem hittade polisen saringas samt flera skjutvapen. Enligt uppgifter skulle gasen användas i en attack i staden Adana i södra Turkiet.

USA:s president Barack Obama har tidigare sagt att om regeringsstyrkorna i Syrien börjar använda kemiska stridsmedel kommer det leda till att USA ingriper i konflikten. Tidigare har USA, Storbritannien och Frankrike också påstått sig ha växande bevis för att den syriska staten använt sig av kemiska vapen. Men hittills har en FN-utredning som leddes av Carla Del Ponte visat att det bara är rebellerna som har använt sig av kemiska vapen under konflikten.

Källa:
Turkey finds sarin gas in homes of suspected Syrian Islamists – reports


  • Publicerad:
    2013-06-01 16:57