SKENET BEDRAR. Den gullige tonårspappan i ”Unga föräldrar” döms till ett års fängelse för våldtäkt.

Det söta tonårsparet Amanda Barwich och Andres Sall Pineda (19981218-6212) skildrades i TV4:s succéprogram Unga Föräldrar. Det är en dokumentärserie som visar upp hur det är att vara ung förälder i Sverige. Hittills har sex säsonger producerats.

När Amanda fick veta att hennes kille Andres hade gjort henne gravid och att hon var i 23:e veckan stängde de in sig och gick inte till skolan, berättade Amanda i serien om henne och dåvarande pojkvännen Andres.

Familjen splittras
Avsnitten om Andres Sall Pineda och Amanda gick under säsong tre som sändes våren 2016. I dem målas bilden upp av ett gulligt ungt par som råkat bli gravida och hur de löser situationen. Parets son visas upp i TV4-studion.

Men kort tid efter att sonen föds dumpar Andres familjen.

Cirka ett och ett halvt år efter att programmet sändes våldtar Andres en annan ung kvinna vars identitet är skyddad.

Lagom till den nyligen gångna julhelgen fick den unge pappan Andres sin dom: Ett års fängelse för våldtäkt, och det handlar inte om ett ”missförstånd” som faller under samtyckeslagen, utan en överfallsvåldtäkt utomhus på en ung kvinna som visste vem Andres var, men inte mycket mer om honom.

”Ikväll är det du och jag”
Den 27 augusti 2017 är Andres på ett uteställe och träffar kompisar. Andres Sall Pineda kommer fram och hälsar på den unga kvinnan och de tar i hand. De tar en selfie tillsammans med en av Andres vänner. Andres frågar om hon är singel. Det är hon, svarar kvinnan. Han skämtar då och säger något i stil med ”då är det du och jag i kväll”.

Andres ser att Amanda också är på stället och går fram till henne för att prata med henne. Kort därefter blir Andres utslängd av vakterna. Andres är rejält berusad och kräks.

Efter några minuter ser han att den unga kvinnan han stötte på tidigare kommer ut. Hon har nyss ringt efter en manlig kompis som skulle köra henne hem. Eftersom hon behöver kissa innan hennes skjuts kommer, går hon iväg för att göra det.

När hon ska dra upp byxorna är Andres Sall Pineda plötsligt där. Hon vet inte varför han har följt efter henne. Han tar tag i henne. Hon förstår inte vad som händer och säger ”sluta, vad håller du på med?” men Andres lyssnar inte utan fortsätter.

Han är ”där” med sina händer och hindrar henne från att dra upp sina byxor. Han tar tag i hennes underliv och hon upplever att hon inte kan komma undan honom. Hon får panik när hon känner att ”något som inte är rätt” händer, och Andres tränger in i henne med fingrar och könsorgan.

Hon säger att hon inte vill; allt är väldigt obehagligt. Trots att hon hade druckit vin på utestället, var hon enligt både sig själv och vittnen inte mycket berusad. Men den obehagliga och ”overkliga” situationen gör att hon kände sig förvirrad.

När hon åter får kontakt med sina vänner som letar efter henne berättar hon för dem vad som har hänt och börjar gråta.

Fängelse och skadestånd
Andres Sall Pineda förnekar i domstolsförhandlingarna brott. Bland annat hänvisar han till att offret hade druckit vin och därmed inte är trovärdig på grund av att hon hade alkohol i blodet, trots att han själv var kraftigt berusad. Han kunde inte heller förklara varför hans DNA fanns på kvinnan, mer än att hon kan ha fått den på sig när de träffades på krogen.

Andres dömdes den 21 december till ett års fängelse och ekonomiskt skadestånd.

För mycket fokus på gärningsmännen
Ofta får gärningsmännen det mesta av uppmärksamheten när brott skildras i massmedier. I alltför stor utsträckning glöms offren bort, som ofta efter en avslutad rättegångsförhandling vid fällande dom anses ha fått upprättelse. Men att komma tillbaks till ett fungerande liv efter en våldtäkt kan vara en lång och svår process, och den handlar om mycket mer än rättsprocessen.

Andres offer har efter hans våldtäkt på henne haft en mycket svår tid. Eftersom hon gick på gymnasiet när våldtäkten inträffade förlorande hon förmågan att fullfölja sina studier, vilka därmed förskjuts med minst ett år.

Hon lider numera av agorafobisymptom som gör att hon är rädd för att vistas på öppna platser, har återkommande panikattacker och har utvecklat självskadebeteende. Bland annat har hon skurit sig i underlivet för att bli av med den psykiska smutsen av att Andres har varit där. Vid ett akut tillfälle ledde en allvarlig ångestattack till ett allvarligt menat självmordsförsök.

Ytterst våra regeringars ansvar
Förutom att för mycket av fokus riktas mot gärningsmännen tar politiska partier sällan ansvar för de konsekvenser propagerad politik medför. Inte sällan talar man om, och försöker åtgärda, samhällsproblem som den alarmerande ökande förekomsten av våldtäkter, men den politiska taktiken är att individualisera problematiken.

Inte minst regeringens samtyckeslag är ett närmast förvirrat sätt att komma tillrätta med situationen. Lagen är godtyckligt tillämpbar och därmed enbart ett reaktivt instrument som visserligen kan få fler män att hamna i fängelse, men den förhindrar inte verkliga och allvarliga våldtäkter.

Sverige har under senare år seglat upp som världens andra våldtäktsland, efter det svarta Sydafrika. Hur man än vänder och vrider på statistik och politiska ambitioner, är det våra regeringar som bär ansvaret för att situationen har blivit så katastrofal för kvinnor boende i Sverige. Ett utbrett samhällsproblem kan inte enbart skyllas på enskilda individer. Men det förminskar naturligtvis inte Andres Sall Pinedas brott och ansvar.

Källor:
YouTube/TV4
Dom: Stockholms tingsrätt B 10931-17


  • Publicerad:
    2019-01-04 08:05