GREKLAND. Tre personer har skjutits i Grekland utanför Gyllene grynings högkvarter. Två av de skjutna har avlidit. Nordfront har uppdaterat löpande om dådet.

gyllene_gryning_mord

Idag dog två personer som blev beskjutna utanför Gyllene grynings högkvarter i Aten. En tredje man ska ha skadats, men kontakter i Grekland har berättat för Nordfront att hans skador inte är livshotande.

Lokalmedia gör gällande att personerna som dog i skjutningen ska ha vaktat partihögkvarteret. En engelskspråkig hemsida som står Gyllene gryning nära meddelar att partiet bett polisen bevaka högkvarteret då man utsatts för hot, något som polisen dock valt att inte göra.

Dådet utfördes av två personer på en motorcykel. De stannade motorcykeln på vägen och den ena mannen gick av och sköt mot personerna som stod utanför Gyllene grynings högkvarter. Uppgifter på nätet gör gällande att skytten fortsatte att skjuta på sina offer även efter att de hade fallit till marken.

Personerna på bilden uppges vara de mördade nationalisterna.

Personerna på bilden uppges vara de mördade nationalisterna.

Enligt uppgifter Nordfront tagit del av ska de döda vara Giorgos Fountoulis och Manolis Kapelonis.

Attacken skedde efter en lång och intensiv period av hetskampanjer i media som startade efter att den grekiska regimen fängslade flera av Gyllene grynings ledande medlemmar.

Artikeln har kontinuerligt uppdaterats. Se alla uppdateringar nedan:

Uppdatering 21:09: De ärelösa ynkryggarna i Revolutionära Fronten, som själva främst sysslar med vandalism, har på Facebook uttalat sitt stöd för dådet. De skriver: ”Vi kan bara hoppas att det är grekiska kamrater som har genomfört dådet och förstått allvaret i Gyllene Grynings våldsmonopol och slår tillbaka med full styrka!”

Uppdatering 21:45: Kontakter i Grekland meddelar att de skjutna var medlemmar i Gyllene grynings ungdomsorganisation, Metopo Neolea (Ung front), och att de vaktade partihögkvarteret som vanligt på grund av hotbilden mot partiet.

Uppdatering 21:50: Gyllene grynings partiledare, Nikos Michaloliakos, lägger i ett officiellt uttalande skulden för mordet på Greklands nuvarande makthavare som håller honom bakom lås och bom samtidigt som dessa mördare är fria.

Uppdatering 22:10: En grekisk nationalist som Nordfront varit i kontakt med berättar att en anarkistisk terrorist för bara några dagar sedan fick permission från fängelse. Terroristen dök sedan inte upp i fängelse igen när permissionen var över. Nationalister i Grekland misstänker nu att anarkisten, som kallas Maziotis, är inblandad i det här dådet mot Gyllene gryning. Anarkisten uppges tidigare vara dömd för bankrån och bombattacker.

Uppdatering 22:14: Den grekiska polisens anti-terrorgrupper har under kvällen genomsökt förorten Neo Iraklio där skjutningarna ägde rum, rapporterar nyhetsbyrån AAP. Än har inte gärningsmännen hittats.

Uppdatering 22:25: En bild som uppges visa en av de fallna kämparna har dykt upp på Internet. Se bild nedan:

nekros

Uppdatering 22:43: Nationell.nu har nu uppmärksammat dådet och i en kommentar uppmanar hemsidans redaktion nationella att försvara sig istället för att bara ta avstånd från politiskt våld: ”Kanske dags för de nationella organisationerna i Sverige att ta tillbaka tramset om att ’vi tar självklart avstånd från politiskt våld’. Eller tänker ni säga samma sak när en av era kamrater ligger livlös i en blodpöl på marken?”

Uppdatering 22:53: En representant från Gyllene gryning uttalade sig under kvällen om dådet till pressen. Det korta uttalandet filmades och filmen har nu lagts upp på partiets hemsida. ”Jag uppmanar samtliga greker att behålla sitt lugn, stå enade under denna krisartade stund samt uttrycka den djupaste sorg till dessa ungdomars familj”, ska representanten bland annat ha sagt.

Se film nedan:

Uppdatering 23:00: Artikeln har uppdaterats med en bild som uppges föreställa de mördade nationalisterna (se bild längre upp i artikeln).

Uppdatering 23:10: Bild på George Fountoulis, en av de mördade nationalisterna, tagen från hans Facebook:

George Fountoulis

Uppdatering 00:11: Gyllene gryning har gått ut med ett officiellt uttalande på sin hemsida. Nordfront har översatt uttalandet som lyder som följer:

Samaras och Dendias är ytterst ansvarig för dubbelmordet i Neo Iraklio

Antonis Samaras och Nikos Dendias är medbrottslingar i terrordådet på Gyllene Grynings högkvarter i Neo Iraklio där två ugna greker dödades och en allvarligt skadades.

De målade sina händer med två unga  grekers blod, vilket  möjliggjorts genom indraget polisskydd vid högkvarteret trots att partiet officiellt begärt skydd på grund av talrika hot.

I enlighet med ett beslut av den politiska ledningen återkallas dessutom samtliga tjänstemäns tillstånd  till att bära skjutvapen. Samarasregimen bär därmed det yttersta ansvaret för terrordådet och dubbelmordet.

Uppdatering 00:14: Nordfront avbryter härmed uppdateringen av denna artikel för kvällen men kommer att fortsätta bevaka händelserna i Grekland imorgon.

Uppdatering 16:10: Gyllene gryning meddelar på sin hemsida att man utlyst en minnesstund för de mördades George Fountoulis och Manolis Kapelonis. Denna ska äga rum klockan 19.00 ikväll utanför det lokala partihögkvarteret i Aten. Flera greker har redan tidigare idag spontant anlänt med blommor.

Källor:
Två döda i Grekland efter skottlossning
THIS JUST IN: TWO YOUNG MEN SHOT DEAD IN FRONT OF GOLDEN DAWN OFFICES!


  • Publicerad:
    2013-11-01 20:49