I somras våldtogs en kvinna under ovanligt brutala former av fyra stycken främlingar. Domarna föll häromdagen mot två av männen: fem års fängelse och därefter livstids utvisning.

För en tredje medverkande väntas dom först när den rättspsykiatriska undersökningen blir klar. Den fjärde personen har inte kunnat identifieras och slipper alltså undan helt. Det var den 9 juli i år som kvinnan tvingades in i en bil, kördes till en lägenhet i Bromma och där ömsom våldtogs, ömsom misshandlades under flera timmar.

Majoriteten av icke-européerna har lärt sig en sak: Chansen att få ett svenskt medborgarskap ökar markant om man framställer sig som en till livet hotad politisk flykting. Kan man dessutom skaka fram ett eller annat apatiskt barn ur bagaget, så är det hela klappat och klart (fenomenet med apatiska barn förekommer för övrigt bara i Sverige).

På samma sätt har Sveriges alla våldtäktsmän numera fattat att det gäller att skjuta ifrån sig skulden på offret. Denna rättegång var inget undantag. De nu dömda männen försvarade sig med uttalanden som ”hon var med på det” och ”hon var den som tog initiativet”. En av våldtäktsmännen/kvinnomisshandlarna förklarade även sitt beteende med att ”hon var svår att motstå”(!).

Kidnappningen, den råa misshandeln, de multipla våldtäkterna samt kvinnans dokumenterade skador på underliv, kropp och huvud gjorde att nämndemännen dömde ut ovanligt ”hårda” straff denna gång. Men vad innebär fängelse i fem år och livstids utvisning i praktiken?

Till att börja med får de båda troligtvis bara sitta av tre eller fyra år av sina fängelsestraff. Någon utvisning blir det kanske inte heller. I många fall vägrar förövarnas hemländer att ta emot sina förlorade söner och då blir de automatiskt kvar i Sverige. Men även om en utvisning verkställs så är många av de utvisade snart tillbaka; antingen illegalt eller som asylsökande på nytt (med andra identitetshandlingar).

De båda männen dömdes också att ersätta offret med 250.000 kr, pengar som den drabbade kvinnan sannolikt aldrig kommer att se röken av. Viljan att reglera sina skulder lär inte vara särskilt stor hos två personer som vet att de ändå aldrig kommer att få sätta sin fot på svensk mark igen.

Med andra ord, ett helt värdelöst straff för ett så pass vidrigt brott. I många av världens nationer så är straffet för våldtäkt döden. Artikelförfattaren anser att det vore ett mer passande straff i det här fallet – efter att de fyra kastrerats med en slö trädgårdssax.


  • Publicerad:
    2006-09-27 00:00