TYSKLAND. Två tredjedelar av tyskarna är besvikna på förbundskansler Angela Merkels politik och kommer inte stödja henne ifall hon ställer upp i nästa val, enligt ny undersökning.

Tysklands nästa federala val där man väljer vilka som ska sitta i Förbundsdagen, det nationella parlamentet, har ännu inte utannonserats. Dock måste det ske senast den 22 oktober 2017, och som det ser ut nu kommer det inte bli en fjärde period för landets förbundskansler Angela Merkel.

Det Berlin-baserade månadsmagasinet Cicero har nämligen gett INSA-institutet i uppdrag att genomföra en opinionsundersökning där man bland annat låtit de 2 048 tillfrågade besvara frågan huruvida de skulle stödja en fjärde period som förbundskansler för Merkel. Ungefär 64 procent, alltså två tredjedelar av de tillfrågade, vill inte se att Merkel sitter kvar som förbundskansler efter valet.

I en annan ny undersökning som INSA-institutet gjort åt tidningen Bild framgår även att ingen av blocken i Tyskland tillsammans når upp till den majoritet av rösterna som krävs för att bilda regering. Detta hände även vid förra valet då Merkels kristdemokratiska parti CDU fick lov att gå ihop med ärkerivalerna från det socialdemokratiska SPD för att forma en majoritetsregering.

Senast i februari visade en opinionsundersökning att 81 procent av tyskarna inte ansåg att den federala regeringen har kontroll över ”flyktingsituationen”. Med anledningen av att Merkel varit en av de mest pådrivande om öppna gränser i Europa kan det vara en anledning till hennes minskade stöd hos den tyska befolkningen.

Källor:
2 in 3 Germans want Merkel out after next year’s elections
81% of Germans say refugee crisis ’out of control’ under Merkel govt – poll


  • Publicerad:
    2016-05-11 16:50