SCHWEIZ. En ”antirasistisk” grupp kräver nu att en reklamaffisch för en brunbjörn som förvandlas till isbjörn dras tillbaka. Anledningen är att den är ”rasistisk”.

Reklamannonsen påstås utmåla afrikanska människor som smutsiga.

Reklamannonsen påstås utmåla afrikanska människor som smutsiga.

En ”antirasistisk” och samtidigt panafrikansk grupp riktar nu anklagelser om rasism mot ett tvättmedel som lovar att förändra brunbjörnar till isbjörnar. Gruppen skriver i en skrivelse att tvättmedelsföretaget Total ”gjort en uttrycklig parallell” mellan ”ren och vit” och ”brunfärg och smuts”.

Enligt gruppen kan det röra sig om ett ”olyckligt misstag” eller ”provokation i marknadsföringssyfte”, men klart är att annonsen är rasistisk och måste bort, skriver den panafrikanska gruppen på sin hemsida. Annonsen med de smutsiga brunbjörnarna går nämligen ut på att ”introducera afrikanska människor som symbolen för smuts”, enligt gruppen.

Gruppen som står bakom anklagelserna heter M.I.A. Culture (Made In Africa) och har en del likheter med Afrosvenskarnas riksförbund i Sverige. M.I.A. Culture skriver att den är en organisation för den ”panafrikanska diasporan” med huvudkontor i Schweiz.

Källor:
Suisse : une publicité accusée de racisme (photo)
Quand le phantasme de Migros SA s’illustre dans la publicité


  • Publicerad:
    2014-11-01 12:50