UTRIKES En tysk rörelse har publicerat intervjuer angående coronaviruset och efterföljande restriktioner på Youtube, som tog bort två av dessa. Nu får techjätten bakläxa av en domstol i Köln.

Som en del av en serie intervjuer publicerade den tyska rörelsen #allesaufdentisch (#alltpåbordet) samtal med matematikprofessorn Stephan Luckhaus och neurologen Gerald Huther, som likt andra intervjuade verkar ha varit kritiska mot etablerade åsikter rörande coronaviruset, vaccinationer och nedstängningar.

På grund av detta tog Youtube bort filmerna, som man menar strider mot plattformens användarvilkor. Efter detta stämdes man i tysk domstol av aktivister bakom kampanjen #allesaufdentisch.

Motiveringen för att radera materialet har enligt RT varit vag, det man hänvisat till är att åsikter som förts fram rörande vaccinationer ”strider mot vetenskaplig koncensus”.

Detta håller inte, menar den regionala domstolen i Köln. Raderandet av materialet är ett slag mot de tyska coronadissidenternas yttrandefrihet.

Domstolens besked välkomnas av Jan Schafer, politisk redaktör på tidningen Bild, som menar att Youtubes raderande av innehåll utgör ett ingrepp i den tyska politiska debatten.

Exakt vad det tyska domstolsutslaget innebär, mer än ett symboliskt konstaterande, är oklart.