CENSUR. Tysklands justitieministerium fordrar att Telegram ”öppnar sig” och hotar med dryga böter. Dagen innan denna nyhet släpptes, upplöstes en elitenhet inom tyska polisen med hänvisning till ”högerextremism”.

Tyska myndigheter kräver tillgång till appen Telegram. Foto: Pixabay.com

Varje månad använder över 500 miljoner säkerhetsmedvetna smarphone-användare meddelandeappen Telegram.

Appen krypterar alla chatter och samtal, och den i Ryssland födde grundaren Pavel Durov har inte omfamnat den censur eller det samarbete med statsmakten som hans konkurrenter i Silicon Valley Facebook/Whats Apps Mark Zuckerberg och Twitters Jack Dorsey har gjort.

Användarnas integritet viktigaste säljargumentet
Användarnas integritet har för Durov varit helig och företagets främsta säljargument. På Telegrams hemsida kan man läsa:

Till dags dato har vi lämnat 0 bytes av användardata till tredje part – inklusive statsmakter.

Den tyska regeringen är dock inte nöjd med att inte kunna komma åt Telegrams användare.

I en artikel från i fredags avslöjar Der Spiegel att tyska justitieministeriet nu kräver att plattformen ”gör sig tillgänglig för myndigheterna…omgående tar bort kriminellt innehåll…och aktivt vidarebefordrar användardata till utredare”.

Tysklands Nätverkstillsyn kräver av Facebook, Youtube och Twitter att de avlägsnar allt ”illegalt eller skadligt” innehåll som inrapporteras. Detta krav har hittills inte bedömts omfatta Telegram, men det vill nu Justitiedepartementet ändra på.

Utöver detta utreder Federala Justitiemyndigheten – som arbetar under Justitieministeriet – Telegram för att man inte erbjuder en klagomålsprocedur för begångna brott samt för att man underlåter att utse en kontaktperson som myndigheter kan vända sig till.

Enligt Der Spiegel kan företaget mycket väl komma att bötfällas på belopp upp emot 55 miljoner Euro.

Upplösandet av elitenhet inom polisen trolig förevändning
Nyheten om det förestående nedslaget kommer endast en dag efter att myndigheterna i Frankfurt upplöste en elitenhet inom polisen. Specialstyrkan, känd som SEK, avvecklades efter att ett tjugotal medlemmar i styrkan använt meddelande-appar för att utbyta ”extremistinnehåll” inklusive bilder på Adolf Hitler och hakkors – vilka båda är olagliga i Tyskland.

Det är oklart vilka appar man därvid har använt, men tidigare nedslag när det gäller så kallad högerextremism har centrerat kring gruppchatter på WhatsApp.

Till skillnad från Telegram samarbetar Facebook-ägda WhatsApp med myndigheterna om att avlägsna vad man bedömer vara olagligt innehåll.


  • Publicerad:
    2021-06-13 22:00