TYSKLAND. I Tyskland varnar nu tyska politiker mot det som de kallar är ”demagogisk populism” i kölvattnet av Donald Trumps valseger och nationalismens frammarsch i Europa.

trump_supporter

Fenomenet Donald Trump har skapat bekymmer i Västvärlden eftersom ledare inom politik och näringsliv sliter med dåligt omdöme och tappar terräng till fördel för ”demagogisk populism”, varnar Tysklands finansminister Wolfgang Schaeuble för i en artikel i den tyska tidningen Bild under torsdagen.

— Donald Trumps oväntade seger i det amerikanska presidentvalet kommer sannolikt att ha en enorm inverkan på Tyskland och övriga världen, skriver han och fortsätter:

— Demagogisk populism är inte bara ett problem i USA. Den politiska debatten i andra städer runtom i Västvärlden är också i ett alarmerande tillstånd.

Till slut kommer han med en uppmaning till den politiska eliten om att ta lärdom av det amerikanska presidentvalet.

— Alla måste vara redo till att lära sig och när vi är öppna för förändring och även till nytänkande, kommer demagogisk populism att få det svårt, säger han.

Schaeubles åsikter delas av Sigmar Gabriel, tysk vice kansler och ekonomiminister, som i onsdags kallade Trumps seger för en varningssignal för både Tyskland och Europa.

— Den nya amerikanske presidenten är en pionjär för en ny auktoritär och chauvinistisk internationell rörelse, ska Gabriel ha sagt enligt Reuters.

Den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen ska också ha reagerat negativt på det demokratiska valet i USA då hon i tysk teve sa att valresultatet kom som en ”stor chock” för henne.

Positiva nationalister världen över

Samtidigt har nationalistiska partier i Europa välkomnat nyheten. Ledaren för Österrikes Frihetsparti (FPÖ), Heinz-Christian Strache, skrev på Facebook att ”den politiska vänstersidan och det slarviga etablissemanget nu straffas av väljarna och röstas bort från olika maktpositioner”.

Partiets kandidat Norbert Hofer som är för ett invandringsstopp och som öppet är en motståndare till EU har enligt uppgifter stora chanser till att vinna det kommande österrikiska presidentvalet som kommer att ske den 4 december.

Hofer var i början en favorit till att vinna valets andra omgång tidigare i år men blev till slut besegrad med en liten marginal av röster. På grund av misstankar om valfusk överklagade FPÖ valresultatet till författningsdomstolen som den 1 juli 2016 kom med ett besked som ogiltigförklarade valets andra omgång på grund av ”oegentligheter i rösträkningen”.

Nigel Farage, ledare för United Kingdom Independence Party (UKIP) som leder Storbritanniens utbrytning från EU, gratulerade Trump till hans seger och kom med följande hälsning:

— Nationalstaten är tillbaka. 2016 är det året som folk bestämde sig för förändring och för att ta tillbaka kontrollen över sina liv. Trumps valseger är en stor version av Brexit.

Även Gyllene gryning, Greklands tredje största parti, har uttalat sig positivt om Trumps valseger.

— Gyllene gryning ser positivt på Donald Trumps seger i det amerikanska valet, en seger mot det politiska och ekonomiska etablissemanget i USA. Det är värt att notera att under valperioden blev Donald Trump bokstavligt talat lynchad av de stora massmedierna i USA, liksom av inhemska oligarker. Tiden för nationalstater mot globaliseringen närmar sig, sade partiledaren Nikos Michaloliakos.

Källor:
Tyske politikere advarer mot «Trump effekten»
‘Trump effect’ now possible elsewhere due to Western leaders’ images – German finance minister


  • Publicerad:
    2016-11-11 13:54