UTRIKES. Tysklands underrättelsetjänst BND ska ha avlyssnat ett stort antal företag och myndigheter i Österrike, med assistans av den amerikanska spionorganisationen NSA. Dessutom har man övervakat elektronisk kommunikation från flertalet ambassadörer i landet, däribland Sveriges, uppger österrikisk media.

Federala underrättelsetjänsten (Bundesnachrichtendienst/BND), vilken är den underrättelsetjänst som tjänar den USA- och Natovänliga ockupationsstat som styr Tyskland sedan andra världskrigets slut, har hamnat i blåsväder. Detta efter att de österrikiska tidningarna Der Standard och Profil har kommit över information om underrättelsetjänstens spionage i grannlandet Österrike.

Informationen rör spionage mellan åtminstone 1999 och 2006 och omfattar  omkring 2 000 epost-, fax- och telefonanslutningar som man ska ha avlyssnat elektroniskt. Med på listan återfinns företag såsom Ericson i Wien.

Dessutom ska ett stort antal ambassader i Österrike ha drabbats. Förutom Sveriges ambassad i Wien gäller det bland annat Nordkoreas, Frankrikes, Irans och Rysslands diplomatiska beskickningar i landet. Allt med hjälp av utrustning från den amerikanska spionorganisationen NSA, som också ska ha fått ta del av informationen.

Enligt tysk lag får BND bedriva spionage utomlands, så länge det inte riktas mot medborgare i den tyska förbundsstaten. Men enligt en ny lag från 2016 inbegriper spionageförbudet även allierade länder och frågan är nu ifall den omfattande avlyssningsverksamheten har upphört efter det.

— Spionage bland vänligt sinnade länder är inte bara ovanligt och oönskat, det är inte acceptabelt, kommenterade Österrikes president Alexander Van der Bellen avslöjandet, och kräver nu ett ”fullt klargörande” från Tyskland.

Källa:
Uppgifter: Svensk ambassad avlyssnad av tysk underrättelsetjänst


  • Publicerad:
    2018-06-17 10:00