CENSUR. Tyska myndigheter vill förbjuda nyutgåvor av Mein Kampf i originalform när bokens rättigheter går ut 2015.

minkampframside

Mein Kampf har i princip varit förbjuden i Tyskland sedan andra världskriget. 1946 organiserade de allierade segermakterna världshistoriens största bokbål där 35 743 titlar, eller miljontals böcker, förbjöds och förstördes. Däribland Mein Kampf.

Därefter har copyrighten till boken legat hos delstaten Bayern. I nästan 70 år har de tyska myndigheterna använt dessa rättigheter till att förhindra att boken blir utgiven.

Men 2015 går rättigheterna ut och det står vem som helst fritt att lagligt ge ut boken. Flera förlag har förberett nyutgåvor av denna historiskt viktiga och bästsäljande bok.

Men de som sett fram emot att få läsa Mein Kampf i Tyskland kan ändå bli lurade eftersom tyska myndigheter nu vill se till att ingen får ta del av Hitlers ord i oförfalskad form. En förvanskad version som innehåller negativa kommentarer till Hitlers argument ska dock få finnas.

Samtliga tyska delstaternas justitieministrar beslutade i veckan att de ska verka för förbud av boken. Enligt Bayerns justitieminister, Winfried Bausback, ska de ”undersöka vilka möjligheter straffrätten ger för att stoppa publiceringen av boken”. I samband med detta har de bett chefsåklagare att se över vilka juridiska rättigheter som finns för att uppnå detta.

– Det är vi skyldiga Förintelsens offer och deras anhöriga… Världssamfundet iakttar noga hur vi förhåller oss till den människoföraktande skriften, sade Bausback i ett uttalande.

Ursprungligen publicerad på Nordfront.net

Källor:
Tyskland vil forby utgivelse av «Mein Kampf»
German states vow prosecution for any publication of Mein Kampf


  • Publicerad:
    2014-06-29 20:35