BROTT. Mannen som i somras bar en tröja med texten Siegheilson har ännu inte hittats.

I augusti orsakade en okänd anhängare till fotbollsklubben FC Energie Cottbus rubriker över hela Tyskland när en bild på mannen bärandes en inofficiell supportertröja för laget spreds på sociala medier.

Tröjan som började säljas via en webbshop den 29 juli med spelarnummer 66 har texten ”Energie Cottbus” och efternamnet ”Siegheilson”, men det har aldrig funnits någon spelare i laget med namnet Siegheilson. Därför misstänker polisen att det fiktiva namnet är en hyllning till den tidigare tyske rikskanslern Adolf Hitler, under vars styre ”Sieg heil” användes som hälsning.

Brandenburgpolisens talesman Torsten Wendt sade 22 augusti att man hade genomfört intervjuer med vittnen och tittat igenom övervakningsfilmer, utan att kunna gripa mannen som misstänks ha gjort sig skyldig till hatbrott genom att bära tröjan offentligt. Därför beslutade polisen att inrätta en sökkommission i syfte att hitta den misstänkte ”brottslingen”.

Nu meddelar polisen att sökkommissionens arbete ännu inte har lett till några konkreta resultat. Ledningen för fotbollslaget skriver på Twitter att ”Det finns ingen plats för nazister hos FC Energie! Vi tar händelsen på allvar och stöder Brandenburgs polis i den offentliga eftersökningen”.

På grund av den olösta situationen gör nu klubben och polisen gemensam sak och vädjar allmänheten om tips som kan leda till gripandet av den så kallade brottslingen.

Källor:
Siegheilson“ auf Trikot – Kriminalpolizei ermittelt gegen Cottbus-Anhänger
Polizei fahndet jetzt öffentlich nach „Siegheilson“


  • Publicerad:
    2018-10-13 11:30