BERLIN. Tyska toppolitiker kallar demonstranterna mot coronapolitiken för ”nazister” och kräver att demokratin slår ned med full kraft mot hotet. Myndighetsbyggnader krävs också få starkare skydd och hårdare bevakning.

Politiker och medier i Tyskland kallar demonstranterna för nazister och högerextremister.

Tyska toppolitiker har uttryckt ilska efter lördagens enormt stora demonstration i Berlin mot landets coronapolitik.

Demonstrationen slutade med vad RT kallar ”surrealistiska scener” där demonstranter försökte storma Reichtag, Tysklands riksdag.

Medborgare lyckades bryta igenom polisens avspärrningar med flaggor och banderoller i händerna och ”bokstavligen ta Reichtag med storm”, som RT uttrycker det.

Politiker över hela det politiska spektrumet är nu rasande över säkerhetsbristerna, men framför allt på vad som kallas ”coronaskeptiska” demonstranter.

President Frank-Walter Steinmeier dundrade att händelsen var en ”oacceptabel attack på hjärtat av vår demokrati” som Tyskland ”aldrig skulle komma att acceptera”.

Inrikesminister Horst Seehofer stämplade deltagarna i stormningsförsöket som ”anarkister och extremister”, och sade att ”de missbrukat sin rätt till yttrandefrihet i jakten på sina egna mål”.

Finansminister Olaf Stolz uppmanade myndigheterna att ”göra allt” för att förhindra att något liknande händer någonstans i närheten av Reichtag igen.

Generalsekreterare för förbundskansler Angela Merkels CDU-parti, Paul Ziemiak, föreslog att händelsen var en tillräckligt bra anledning för att göra en ”översyn” av säkerhetstänkande för alla statliga anläggningar.

Marcel Dirsus skrev på Twitter:

Surrealistiska scener i Berlin idag: Nazister, Reichsbürger och Trumpanhängare bredvid regnbågsflaggor i riksdagen efter att demonstranter brutit sig igenom polisen barrikader. Jag vet inte ens var jag ska börja.

Marcel Dirsus, Twitter.

CDU-ledaren Annegret Kramp-Karrenbauer kallade demonstranternas närvaro på parlamentet för en ”nazistisk propagandaaktivitet”.  Alexander Dobrindt som är parlamentsledamot för CSU — som är allierade med Angela Merkel i Bayern – kallade hela saken för en avsiktlig och noggrant i iscensatt attack organiserad av ”systemfiender till demokratin”.

Justitieminister Christine Lambrecht har krävt att staten använder sin fulla makt mot ”angriparna”.

— Vi måste försvara oss med största möjliga fasthet mot dessa fiender till vår demokrati, sade hon.

Det som särskilt fick tyska politiker att reagera var det faktum att många av demonstranterna viftade med varianter av det tyska imperiets flagga, som används av Rikesmedborgare – Reichsbürger. Dessa erkänner inte legitimiteten för den av de allierade ockuperade staten som idag kallas Tyskland.

Men dessa av den sittande makten och dominerande massmedier kallade ”högerextremister” var långt ifrån enda grupp som deltog i det improviserade angreppet på Reichtag, skriver RT. Det förekom även många vanliga tyska flaggor, amerikanska, ryska, regnbågsflaggor och antifascistiska flaggor.

De flesta av mötena mellan demonstranter och polis under fredagen var fredliga, men några slutade med slagsmål mellan demonstranter och polisen. Särskilt våldsamma sammandrabbningar bröt ut nära den ryska ambassaden, där polisen bråkade med en skara bestående av 3 000 arga människor.

Den ryska ambassaden hade själv ingenting med händelsen att göra, skriver RT, även om det finns videoupptagningar som visar hur en folkmassa nära ryska ambassaden skanderar ”Putin! Putin!”

Enligt den ryska tidningen var dessa demonstranter människor som vädjade till den ryske presidenten Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump att dessa på något sätt skulle påverka den tyska regeringens coronapolitik och ”rädda” Tyskland.

Sju poliser skadades i sammandrabbningarna och omkring 200 personer greps enbart i närheten av ambassaden, enligt chefen för Berlins inrikesdepartement, Andreas Geisel. Totalt 300 personer frihetsberövades under dagen.


  • Publicerad:
    2020-08-31 14:30