”RASISM”. När den tyske cykeltränaren hejar på en av sina cyklister med orden ”Ta kamelryttarna!” har han bränt sina skepp. Med sin avbön kryper han till ingen nytta.

Patrick Moster, direktör i tyska cykelförbundet, har blivit avstängd från OS i Tokyo. Han har nämligen ertappats med att bryta mot ”den olympiska värdegrunden”.

Detta sedan han påkommits med ”rasistiska utrop” under cykelkvalet i onsdags.

När den tyske cyklisten Nikias Arndt jagade för att hinna upp cyklisterna från Eritrea och Algeriet, sprang Moster bakom sin landsman och hejade på:

— Ta kamelryttarna! Ta kamelryttarna! Kom igen!

Moster tycks härvid ha underskattat kapaciteten hos TV-bolagens mikrofoner, för hans tillrop hamnade till hans förvåning i sändning.

Samtliga kommentatorer i inslag, där tränarens hejarop hördes, fördömde då coachens tilltag.

Pudling till ingen nytta
— I stundens hetta och med pressen vi känner här överlag, blev mina ordval olämpliga. Jag är extremt ledsen för det som hänt och kan bara erbjuda min uppriktiga ursäkt, pudlade Moster efter loppet.

Hans avbön gagnade honom dock ingenting alls, ty för den olympiska kommittén är hans förseelse ”oförlåtlig” och straffet för den ”icke-förhandlingsbart”.

— Hans kommentarer bröt mot de olympiska värderingarna. Fair play, respekt och tolerans är icke-förhandlingsbart i det tyska landslaget, säger Alfons Hörmann, den tyska olympiska kommitténs delegat i Tokyo till The Guardian.

Cyklisten Arndt uppges även han med kraft ha ”tagit avstånd” från sin tränares hejarop.

En av ”de utsatta” tar lätt på det hela
Den algeriska cyklisten Azzedine Lagab, en av dem som Arndt försökte komma ikapp, tycks dock vara den inblandade som ser minst allvarligt på det inträffade.

På Twitter kommenterar han att det faktiskt var just bristen på kamellopp i OS som fick honom att ställa upp i cykling istället:

Det ordnas inget kamellopp i OS. Det är därför jag deltar i cykling. Det var åtminstone vad jag tävlade i i Tokyo 2020.


  • Publicerad:
    2021-07-29 18:10