Idag kommer förmodligen ett beslut fattas om att rekommendera att Tyskland än en gång försöker förbjuda det tyska nationalistpartiet NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands). I så fall kommer en omröstning om huruvida NPD ska förbjudas eller inte troligen att hållas i det tyska förbundsrådet nästa vecka.

Det senaste året har alltfler förespråkat ett förbud och nyligen påstod en statlig utredning att partiet hade en ”antisemitisk, rasistisk och xenofobisk position” samt var ”relaterad” till nationalsocialism. Förra veckan skrev också den pensionerade domaren Franz-Wilhelm Dollinger följande om NPD:

”En övergripande granskning visar att NPD:s mål är inkompatibla med Tysklands liberala och demokratiska konstitution.”

Redan 2003 försökte den tyska staten att kriminalisera NPD. Men den gången misslyckades man eftersom det visade sig att partiet var infiltrerat av statliga informatörer som till viss del var med och utformade sådant som låg till grund för statens försök att kriminalisera partiet.

Många tror att ett misslyckat försök att förbjuda NPD kommer stärka partiet precis som det misslyckade försöket 2003 gjorde.

Källa:
Germany Moves Closer to Banning Far-Right Party


  • Publicerad:
    2012-12-05 19:43