UTRIKES. På grund av det massiva invällandet av ”flyktingar” från tredje världen lämnar nu Tyskland Schengen-samarbetet, om än tillfälligt. Situationen är såpass akut att gamla koncentrationsläger slår upp portarna igen.

garage

Massinvandringen spränger för närvarande alla gränser runtom i Tyskland. Till Münchens centralstation uppges 13 000 personer ha anlänt sedan i lördags. München är den stad dit flest ”flyktingar” anländer på grund av dess tågförbindelser med Ungern och Österrike.

Münchens socialdemokratiske borgmästare Dieter Reiter reagerar nu över situationen med en passning till regeringen:

— München är fullt. Jag kan inte längre garantera att flyktingar slipper sova på centralstationen eller under bar himmel någon annanstans i staden, sa han.

Regeringspresidenten för Oberbayern, Christoph Hillenbrand, är rådlös inför situationen:

— Jag vet inte hur vi ska handskas med det, säger han.

Schengen-samarbetet lämnas tillfälligt
På söndagseftermiddagen kom uppgifter om att Tyskland kommer att återinföra gränskontroller mot Österrike. Samtidigt bekräftade Tysklands inrikesminister Tomas de Maiziére att Schengen-samarbetet nu lämnas, om än tillfälligt.

De Maizière sa också att denna drastiska åtgärd är menad att sätta press på övriga EU att dela invällningsbördan, något vissa har tolkat som utpressningsmetoder.

En talesperson för det österrikiska tågbolaget OeBB uppger att tågtrafiken redan stoppats sen förra helgen, som en åtgärd att försvåra invällningen. Tidigare reste ”flyktingarna” in och ut som de ville, vilket är helt i linje med Schengen-avtalet där det inte ska finnas gränskontroller mellan EU-länderna.

Österrikes transportminister Alexander Dobrindt säger nu att ”effektiva åtgärder” behövs för att stoppa ”inflödet”:

— Det innebär hjälp till länderna som flyktingarna flyr ifrån, men också en effektiv kontroll av våra egna gränser som inte fungerar längre på grund av EU:s totala misslyckande med att skydda sina yttre gränser.

6 miljoner öldrickare hotar
Medan München rämnar under invandringens tyngd väntar ännu en anstormning nästa helg. Då är det dags för den årliga festivalen Oktoberfest.

6 miljoner turister väntas då anlända till München och för att undvika en potentiell förintelse väljer myndigheterna att leda om tåg med ”flyktingar” i så gott det går. Polisnärvaron på centralsationen kommer även den att förstärkas.

— Vi har som mål att hålla isär grupper av människor för att inte konfliktsituationer ska uppstå. Det inkluderar att tåg med flyktingar om möjligt kör förbi München, säger inrikesminister de Maizière.

Buchenwald öppnar upp för gäster igen
På grund av det desperata läget har det gamla koncentrationslägret Buchenwald slagit upp portarna igen. För närvarande bor 21 asylsökande män där som väntar på att få sina ärenden behandlade av myndigheterna.

De asylsökande verkar dock inte klaga. En av dem säger följande om sitt nya hem:

— Jag bryr mig inte om vad den här byggnaden var förut. Det här är bra för mig, säger han.

De asylsökande bor i våningssängar och lagar sin egen mat. Samtidigt får de bidrag av myndigheterna.

— Många andra har inte fått det så här bra, säger en annan om lägret.

Auschwitz nästa?

Auschwitz nästa?

Källor:
Tyskland lämnar Schengen – inför gränskontroll
Tyskland lämnar Schengensamarbetet tillfälligt


  • Publicerad:
    2015-09-14 19:01