TYSKLAND. Flera döda och skadade efter att en lastbil plöjt igenom en julmarknad i Berlin.

scania_tyskland

Det har ännu inte framkommit så mycket information kring händelsen i Tyskland idag där en person framförandes en lastbil plöjde in i folkmassan på en julmarknad i de västra delarna av Berlin.

Enligt lokal media ska nio personer ha dödats och minst femtio skadats under vad som mest troligen är en attack av en okänd gärningsman då det inte ska ha varit några trafikerade gator i närheten enligt vittnen på Twitter.

Enligt en annan person på Twitter ska det även ha hörts skottlossning, något som ännu ej bekräftats från annat håll.

Polisen utgår ifrån att det ska röra sig om en attack och föraren ska inte heller ha försökt att sakta in, utan hållit hög fart in i folkmassan. Två personer har gripits. En av dem misstänks vara medpassagerare i lastbilen och greps på platsen, men avled senare. Den gripne som fortfarande är i livet misstänks ha varit föraren. Polisen uppmanar allmänheten att stanna inomhus och följa polisen egen uppdatering av händelsen och inte ”tro på rykten”.

— Lastbilen ska ha kört in från en av sidogatorna, rakt in i julmarknaden. Och man ska komma ihåg att de här julmarknaderna är oerhört välbesökta under den här tiden. Det är bara att utgå ifrån att många av de skadade är turister som rört sig på den här platsen, säger Sveriges Radios tidigare Tysklandskorrespondent Daniel Alling i Ekots extrasändning.

Platsen är nu avspärrad och ett stort antal poliser och räddningspersonal befinner sig på platsen. Polisen behandlar händelsen som en terrorattack och beväpnad personal patrullerar området. Tunnelbanans hållplats vid Zoologischer Garten har även den spärrats av.

Russia Today sänder live från tragedin på julmarknaden i Berlin:

Uppdatering 03:40:
Enligt tysk media är gärningsmannen en nyanländ invandrare från tredje världen. Uppgifterna i de största tyska tidningarna om gärningsmannens härkomst skiljer sig något.

Die Welt anger Pakistan, Berliner Zeitung anger Afghanistan medan Der Tagesspiegel anger Pakistan eller Afghanistan. Die Welt antyder att myndigheterna redan vet mycket om gärningsmannen, och att denne anlände till Tyskland så sent som i februari i år.

Källor:
1 dead, several injured as truck plows into Christmas market in Berlin in likely terror attack
Berlin truck driver reportedly a refugee from Pakistan or Afghanistan


  • Publicerad:
    2016-12-19 21:10