Förra månaden levererades den fjärde av sex u-båtar som Tyskland sålt till Israel. Tidigare har Tysklands förbundskansler Angela Merkel hävdat att det är omöjligt att utrusta u-båtarna med kärnvapen. Men nu skriver DN följande som motsäger Merkel:

”Sedan flera år har diskussionerna pågått huruvida u-båtarna kan kärnvapenbestyckas eller ej; bland annat skrev författaren Günter Grass en dikt i våras där han anklagade Israel för att planera en kärnvapenattack mot Iran, och han kallade Tyskland för en feg medhjälpare som levererar u-båtar som kan bestyckas med kärnvapen.

Nu uppger tyska veckotidningen Der Spiegel att man har bevis på att Grass har rätt.”

Enligt Der Spiegel är u-båtarna utrustade med kryssningsmissiler med kärnvapenspetsar. Der Spiegel har bedrivit efterforskningar under en längre tid och har både källor i Israel och Tyskland. En tysk regeringstjänsteman berättar också för tidningen att man i Tyskland hela tiden varit medvetna om att Israel tänkt utrusta u-båtarna med kärnvapen, vilket Angela Merkel i så fall ljugit om när hon påstått att u-båtarna inte ens skulle gå att utrusta med kärnvapen.

Israels försvarsminister Ehud Barak kommenterar det hela så här:

”Tyskarna kan vara stolta över att ha tillförsäkrat Israel dess existens flera år framåt.”

Varför Israel är det enda landet i mellanöstern som får ha ett hemligt kärvapenprogram utan att invaderas av USA framgår varken i den tyska eller svenska nyhetsrapporteringen.

Källor:
Israeliska u-båtar kan kärnvapenbestyckas

Kärnvapen på israeliska ubåtar


  • Publicerad:
    2012-06-04 23:37