YTTRANDEFRIHET. Regimen i Tyskland har slagit till mot Altermedia Deutchland som anklagas för att vara ”högerextremistisk”, ”rasistisk” och ”nazistglorifierande”. Sidan har stängts ner och två personer har gripits.

alternamedia

Den tyska regimen stängde i veckan ner och bannlyste internetsidan Altermedia Deutchland, som anklagas för att vara en högerextrem sida som spridit vad man kallar rasism, nazistglorifiering, främlingsfientlighet, våldsuppvigling mot invandrare, antisemitism, förintelseförnekelse, homofobi och islamofobi. Två personer kopplade till sidan har också gripits av tysk polis.

Gripandena skedde efter polisräder i fyra tyska delstater samt den spanska staden Lloret de Mar. Totalt så är fem tyskar nu misstänkta för uppvigling och att ha tillhört en kriminell organisation, där de två tyskar som greps pekas ut som ringledare och administratörer för sidan. Internetportalen, som låg på servrar i Ryssland, är nu också nedstängd och officiellt bannlyst av den tyska regeringen.

Den tyska inrikesministern Thomas de Maiziere kallar nedstängningen en tydlig signal att lagen inte tillåter hatbrott, samtidigt som tyska myndighetspersoner varnar för att extremhögern blivit mer sofistikerade i användandet av internet och sociala medier för att nå en bredare publik. Hans-Georg Maassen, chef för den tyska underrättelsetjänsten BfV som opererar mot inhemska hot, varnade också för att en gråzon riskerar att utvecklas mellan högerextremister, högerkonservativa och civila demonstranter.

Den av regimen nu eliminerade portalen Altermedia Deutchland hade varit online sedan år 1997 och har ansetts som en av de ledande radikala alternativmedia portalerna i de tysktalande länderna. Sidans kommentarsfält och forum uppges också ha varit frispråkigt, i stark kontrast till den begränsade yttrandefriheten i Tyskland. Myndigheter är dock oroliga att sidan snart återuppstår i någon form, samtidigt som man påminner om problemet med sociala medier.

Sidan finns fortfarande kvar på internet i statiskt format och går att beskåda med hjälp av tjänsten Internet Archive.

Källor:
De Maizière stoppt rechte Hetzer
Germany bans far-right Internet platform, arrests 2


  • Publicerad:
    2016-01-29 22:40