TYSKLAND. Tyskland har beslutat att upprätta en myndighet för cyberförsvar. Detta för att upprätthålla landets ”digitala självständighet”. 

Genrebild. Foto: CC public domain.

Tyskland har beslutat att man ska upprätta en ny myndighet som ska arbeta med cyberförsvar. Man kommer bland annat att leda forskningsprojekt som kommer att förbättra landets digitala säkerhet.

Projektet kommer att finansieras med 350 miljoner euro, motsvarande ungefär 3,6 miljarder svenska kronor, fram till 2023. Myndigheten kommer till en början att ha sitt högkvarter i staden Halle, för att sedan flyttas till den närliggande flygplatsen Leipzig/Halle flygplats.

— Utvecklingen av idéer och innovativa strategier, särskilt i området digital säkerhet, förtjänar vårt speciella engagemang, säger Tysklands försvarsminister, Annegret Kramp-Karrenbauer till Deutsche Welle. Hon menar vidare att den nya myndigheten är en ”milstolpe i försvaret av våra IT-system”.

Inrikesminister Horst Seehofer understryker att myndigheten kommer att skapa många arbetstillfällen i Halle-området, där många tyskar tidigare förlorat sina jobb när man slutat använda brunkål till energiproduktion. Ett hundratal personer kommer att arbeta vid myndigheten, som kommer att ledas av Christoph Igel.

Igel säger att den viktigaste uppgifter nu är att hitta och anställa de bästa kompetenserna inom IT-säkerhet, till myndigheten.


  • Publicerad:
    2020-08-15 08:10