LIVSMEDELSKRISEN Miljontals människor kommer att dö av svält på grund av kriget i Ukraina. Detta menar Tysklands utvecklingsminister Svenja Schulze som flaggar för ”den värsta svältkatastrofen sedan andra världskriget”.

Ryssland och Ukraina är stora producenter av spannmål och med tanke på kriget i Ukraina, men sanktioner mot Ryssland och ett Ukraina vars kapacitet att producera och exportera livsmedel är kraftigt begränsad, har en omfattande livsmedelsbrist redan kunnat konstateras.

Spannmål används inte endast som föda för människor, utan även för boskap som föds upp för livsmedelsproduktion. Därför kommer det bli brist och prishöjning på ett stort antal livsmedel, som Nordfront nyligen har rapporterat.

Nyligen varnade FN för att 44 miljoner människor i tredje världen står inför svält och vädjade att hamnar i Ukraina ska öppnas igen och börja skeppa ut spannmål.

Tysklands utvecklingsminister Svenja Schulze varnar nu för att svältkatastrofen blir den värsta sedan andra världskriget.

— Situationen är mycket dramatisk. På grund av coronapandemin, extrem torka och nu även kriget har livsmedelspriserna världen över ökat med en tredjedel och är nu på rekordnivåer. Världslivsmedelsprogrammet räknar för närvarande med att minst 300 miljoner människor lider av akut hunger, och de måste hela tiden revidera sina prognoser uppåt. Det bistra budskapet är att vi står inför den värsta svälten sedan andra världskriget, med miljontals döda, säger Schulze till tyska Bild.

Enligt den tyska ministern bör man nu helt upphöra med produktion av biobränslen, så att allt spannmål går till livsmedelsproduktion.

— Vi måste sluta lägga mat i tanken – oavsett om det är vete, palmolja, raps eller majs.  I Tyskland häller vi 2,7 miljarder liter bränsle från vegetabiliska oljor i våra biltankar varje år. Det motsvarar nästan hälften av Ukrainas skörd av solrosolja, menar hon.

Världen står dock samtidigt inför en omfattande energikris, där en bojkott av rysk olja enligt många bedömare kommer att leda till en ytterligare omfattande prishöjning på olja.