Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Tyskland varnar för växande judehat

Av Redaktionen, 2020-08-17
redaktionen@nordfront.se

TYSKLAND. ”När judiska medborgare berättar för mig att när de funderar på när tiden är inne för att lämna Tyskland – att de redan kommit till den punkten – är situationen allvarlig”, säger Thomas Haldenwang, en av den tyska förbundsrepublikens högst uppsatta tankepoliser.

Chefen för en av Tysklands säkerhetstjänster har varnat om att Tyskland står inför en ”skrämmande” utveckling av växande antisemitism, rapporterar den judiska tidskriften The Algemeiner. Chefen i fråga heter Thomas Haldenwang och leder Bundesamt für Verfassungsschutz (Förbundskontoret för författningsskydd), ett riksorgan med uppgift att försvara Tysklands så kallat demokratiska institutioner från ”extremister”.

I en intervju med tidningen Süddeutsche Zeitung efter offentliggörandet av en 100-sidor lång rapport om antisemitismen berättar han att antisemitiska brott som genomförts av så kallade högextremister ”ökat med 71 procent under 2018 och ytterligare 17 procent under förra året”.

— I våra judiska medborgares vardag innebär detta att de ofta utsätts för förolämpningar, hot och angrepp, menar Haldenwang, och fortsätter:

— När judiska medborgare berättar för mig att när de funderar på när tiden är inne för att lämna Tyskland – att de redan kommit till den punkten – är situationen allvarlig.

Enligt Haldenwag är det den tyska förbundsstatens mål att säkra ”att alla i detta land kan bära kippa, när som helst och var de vill”.

Rapporten från Haldenwangs kontor hävdar att ett ”informellt nätverk” av så kallade högerextremister existerar. Detta består enligt rapporten av individer som arbetar på nyckelpositioner i samhället, i allt i från säkerhetstjänster till media och att dessa ”skickligt” ska ha ompaketerat ”antisemitisk propaganda” för att passa den bredare massan.

I rapporten står det:

Det gamla hatet har blivit mer socialt acceptabelt. Gränserna för vad som kan sägas har förflyttats till antisemiternas fördel.

Rapporten hävdar vidare att antisemitiska budskap varit implicita i många så kallade konspirationsteorier, exempelvis om att finansjuden George Soros finansierar ett globalt hot mot nationell suveränitet.

Enligt rapporten är dessa ”teorier” om Soros ”typisk, dåligt förtäckt antisemitism från den nya högern – inte tydligt uttalad men tydligt antydd”.

Ifall det är möjligt att kritisera Soros subversiva verksamhet utan att anklagas för den typen av tankebrott som fångar den tyska säkerhetstjänstens intresse framgår dock inte av rapporten.


  • Publicerad:
    2020-08-17 19:00