ABSURDISTAN. Tyskland upplever brist på lastbilschaufförer vilket nu har lett till att tyska organisationer startat ett projekt för att utbilda asylsökare till chaufförer.

Den 19 december använde rasfrämlingen Anis Amri en lastbil för att preja ner folk på julmarknaden i Berlin 2016.

Det är Tyska Röda Korset och logistikorganisationen Unternehmensverband Logistik som tillsammans med körskolan SVG Fahrschule Nord har startat ett projekt som går ut på att utbilda asylsökare till lastbilschaufförer i Tyskland.

Kandidaterna måste klara två prov och klara ett språktest men alla är inte lika nöjda med projektet.

— Vi säker direkt nej. […] Det är en grundlig och kvalificerad genomgång som krävs, säger Wolfgang Westermann, presidenten för den federala föreningen för yrkeschaufförsföreningar.

Han fortsätter:

— Man kan inte sätta alla i en 40-tonnare och låta dem köra iväg.

Projektet har dock blivit väldigt populär bland asylsökare.

— Inom loppet av bara ett par dagar så har 90 intresserade parter över hela Schleswig-Holstein och även i Hamburg rapporterat att 50 ”flyktingar” har satts på väntelistan, säger chefen för Tyska Röda Korset i Kiel, Ilka Hübner.

Den 19 december 2016 körde asylsökaren Anis Amri en lastbil in i en julmarknad i Berlin och dödade 12 personer skadade 56. Hur den tyska befolkningen har reagerat på det nystartade projektet är i skrivande stund oklart.

Källor:
Germany will now train asylum seekers to become truck drivers
Tyskland vil utdanne asylsøkere til lastebilsjåfører


  • Publicerad:
    2018-05-25 09:45