MASSINVANDRINGEN. Tyskland planerar att utvisa cirka 500 000 personer som saknar skäl att uppehålla sig i landet. Ifjol tog landet emot närmare 900 000 asylsökande, men nu finns en allt starkare politisk opinion som vill utvisa de människor som alltså har nekats asyl.

Påväg hem igen?

På väg hem igen?

Delstaten Thüringens röd-röd-gröna regering stoppade tidigare utvisningar av utlänningar utan asylskäl under vintertid, men nu är det återigen helt i sin ordning för myndigheterna att fortsätta med utvisningarna. Detta är något som fått bland andra de unggröna att kritisera en regering där det egna partiet är representerat.

— Beslutet hänger säkert ihop med att det samhälleliga trycket hela tiden har blivit hårdare. Även här i Thüringen har det högerpopulistiska partiet AfD vind i seglen och därför går man nu också bland de övriga partierna mot en mer restriktiv asylpolitik, säger Britta Rauschnabel från De grönas ungdomsorganisation i delstaten Thüringen.

Utvisningar viktiga i valkamp

2017 blir ett viktigt valår i Tyskland och allt fler tyskar kräver en åtstramning i asylpolitiken i kombination med utvisningar. Migrationsfrågorna blir alltså det som kommer att prägla alla valkampanjer nästa år.

Landet har hitintills verkställt utvisningar ganska sparsamt, men den trenden ser ut att vända. Den tyska regeringen vill till exempel utvisa 12 000 afghaner, även det något som kritiseras av det gröna ungdomsförbundet.

— Afghanistan är enligt vår åsikt på inget sätt ett säkert land. Det kan ju eventuellt finnas vissa regioner som är mer säkra än andra men det här måste i så fall utredas grundligt innan man börjar skicka iväg människor, fortsätter Rauschnabel.

Enligt en ny rapport kommer det att i slutet av nästa år att finnas 500 000 människor i Tyskland som saknar asylskäl och borde lämna landet. Om den mer restriktiva asylpolitiken är valfläsk eller blir verklighet återstår att se.

Källa:
Tyskland vill utvisa fler flyktingar – kan gälla en halv miljon människor


  • Publicerad:
    2016-12-12 18:45