UKRAINAKONFLIKTEN Ukrainas vice utrikesminister Andrij Melnyk anser inte att det enorma militära bistånd som landet mottagit från väst är nog. Nu kräver han att västländer investerar 1 procent av sitt respektive BNP i kriget.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har USA investerat 75 miljarder dollar i kriget, samtidigt som EU skickat ytterligare 30,3 miljarder till Ukraina – exklusive enskilda medlemsländers individuella donationer. Detta är dock inte nog, enligt Ukrainas tidigare ambassadör i Tyskland Andrij Melnyk, som numera är vice utrikesminister i Kiev.

På Twitter skriver Melnyk att Kiev är ”tacksamma mot våra allierade för deras militära hjälp”, men att man behöver 10 gånger mer bistånd för att ”avsluta den ryska aggressionen i år”. För att uppnå detta föreslår han att givarländer dedikerar en procent av sitt respektive BNP för ändamålet.

Nyligen avslöjade den amerikanske journalisten Seymour Hersh att Ukrainas president Volodmyr Zelenskyj tillsammans med sina ministrar och generaler stoppar en stor andel av biståndet i egna fickor. På Twitter konstaterar också en användare att Melnyk själv är god för motsvarande 50 miljoner kronor.

Utspelet på Twitter är inte första gången som Melnyk väcker uppståndelse. När han under förra året var stationerad i Berlin kallade han Tysklands förbundskansler Olaf Scholtz för en ”kränk liverwurst” när han tyckte att förbundskanslern dröjde med att besöka Kiev. Strax efter detta bad han Elon Musk – som försett den ukrainska armén med gratis användning av Starlink-satelliter – att ”dra åt helvete” när Tesla-grundaren presenterade ett fredsförslag för Ukraina som Melnyk ogillade.