UKRAINAKONFLIKTEN Som en del i en ny slags psykologisk krigföring får ukrainska armén hjälp av ett amerikanskt IT-företag att använda avancerad ansiktsigenkänningsteknik för att gå på mödrar till fallna ryska soldater.

Det är The Washington Post som avslöjar att den ukrainska armén samarbetar med den kontroversiella amerikanska IT-jätten Clearview AI. Företaget tillhandahåller en effektiv ansiktsigenkänningsmjukvara som gör en djup scanning av Internet och sociala medier och har tidigare endast samarbetat med amerikanska brottsbekämpande myndigheter.

Nu använder en del av den ukrainska armén, som av Washington Post beskrivs som ”en frivillig styrka av hackare och aktivister som tar sina order från den ukrainska regeringen”, mjukvaran för att kunna skicka bilder på döda ryska soldater till deras mödrar.

Enligt Ukraina gör man detta för att provocera fram dissidenter inne i Ryssland, men agerandet får kritik för att vara ”klassisk psykologisk krigföring” och många frågar sig vad ryska mödrar har med kriget att göra.

En av kritikerna är Stephanie Hare, som är en övervakningsforskare i London. Till Washington Post säger hon:

— Om det vore ryska soldater som gjorde detta mot ukrainska mödrar skulle vi kanske säga ”Åh herre gud, detta är barbariskt”.

Hare ifrågasätter även om det verkligen fungerar som planerat eller om det endast får de ryska mödrarna att bara se ukrainarna som grymma och kriminella.

The Washington Post har tagit del av flera konversationer som den ukrainska armén haft med ryska mödrar, där de fått bilder på sina döda söner skickade till sig.

En av bilderna beskrivs som att den ryske soldaten fått sin skalle ”kluven” och i de flesta fall reagerar kvinnorna först med att tro att det är photoshoppade bilder.

I ett fall reagerar en rysk mor väldigt stark när hon överbevisas av flera bilder.

”Varför gör du detta? Vill du att jag ska dö? Jag lever redan inte. Du måste njuta av detta”, skriver den ryska modern medan ukrainaren svarar att ”så går det när ni skickar era söner i krig”.

Enligt BBC använder ukrainarna även mjukvaran vid vägspärrar och liknande för att försöka identifiera om personer är ”vänner eller fiender”. Detta riskerar nu att leda till katastrof, enligt kritiker.

— Det är viktigt att de ukrainska trupperna inser att detta inte är ett 100 procent exakt vekrtyg när det gäller att bestämma om någon är en vän eller fiende. Det borde inte vara en liv eller död-teknologi där man antingen klarar sig eller misslyckas, där du antingen kan fängslad, eller gud förbjude, till och med dödas, säger Conor Healy, ansiktsigenkänningsexpert på IPVM.

Den brittiska lobbygruppen Privacy International uppmanar nu den ukrainska regeringen att upphöra med användningen av ansiktsigenkänning eftersom de menar att ”de potentiella konsekvenserna skulle vara för ohyggligt för att acceptera – såsom att missta civila för soldater”.