UKRAINA. En ny lag om tvångsrekrytering till Ukrainas armé har lett till stora folkliga protester i de rysk- och ungersktalande delarna av landet.

Folkliga protester mot Ukrainas tvångsrekryteringar.

Efter lagen den 22 juli om delvis mobilisering har den nya judiskledda regeringen i Ukraina börjat tvångsrekrytera vita människor till sin arme. Inte bara män utan även kvinnor med specialkompetens som till exempel läkare tvångsrekryteras. Detta har lett till stora folkliga protester, där folk bränner sina mobiliseringsordrar och mammor försöker blockera soldater från att ta deras barn till fronten.

Många stridsvagnar och andra arméfordon har också hittats saboterade i de lokaler där de förvarats, vilket kraftigt reducerat den ukrainska armens stridsförmåga. Det har även hänt att en stridsvagn av modell T64 exploderat då den för första gången avfyrades och då dödat stridsvagnens förare och befäl, vilket skylls på att civilbefolkningen stödjer separatisterna och möjliggjort för storskaliga sabotage av krigsinsatsen.

Samtidigt rapporteras om stora förluster, deserteringar och låg moral hos den ukrainska armen, som nu är innestängda på både Luhansk och Donetsk internationella flygplats samt i den så kallade ”Södra kitteln”, där de ”kokas långsamt” av separatisternas artilleri.

I Karpaterna, som fram tills Andra världskriget tillhörde Ukrainas grannländer, har etniska spänningar uppstått på grund av den nya mobiliseringslagen. Detta på grund av att många människor där hellre vill ha nationell självständighet eller lokalt självstyre framför att sändas långt österut till fronten utanför Donetsk. Framförallt den ungerska minoriteten har uttryck stöd för den etniska självständighetstanken, och Ungerns regering har förklarat att Ungern kan komma att intervenera militärt om etniska ungrare utsätts för regimens våld.

Separatisternas självförsvarsgrupper uppger även att de gripit en av de identifierade mördarna från Odessa-massakern. Detta skedde i stridsområdet nära Luhansk. Separatisterna varnar också för att en ny amerikansk terroristisk false-flag attack kan vara nära förestående, och anklagar USA:s ambassadör i Ukraina Geoffrey R. Pratt för att ligga bakom planeringen av denna.

Källor:
Ternopil. Ukraine. Ukrainian army forcibly sends recruits to war
Den tredje vågen börjar mobiliseras (ryska)
Catastrophic Desertions and Losses in the Ukrainian Army – Official Ukrainian Reports, July 19, 2014
July 26th combat SITREP by Juan


  • Publicerad:
    2014-07-30 01:45