UKRAINAKONFLIKTEN Turister som besöker Krim i sommar kan vänta sig en ”obehagligt het sommaröverraskning”, varnar det ukrainska försvarsministeriet. Detta i en video på Twitter där man också antyder att man ligger bakom en explosion på en flygbas på den ryska halvön.

I ett inlägg på Twitter varnar det ryska försvarsministeriet turister att besöka ”ukrainska Krim” eftersom ”ingen mängd solskydd” kan skydda dem från ”röken från skyddsområden”.

Det försvarsministeriet syftar på är en explosion på en rysk flygbas på Krim tidigare i veckan, som dödade minst en person. Enligt ryska myndigheter var det en olycka som ledde till en explosion i en ammunitionsdepå. Kiev har också officiellt förnekat inblandning i explosionen, samtidigt som det antytts i väst att man på något sätt ligger bakom ändå.

I inlägget publiceras även ett filmklipp som blandar bilder på Krims solstränder med explosionen, samt ett hopklipp med explosioner i bakgrunden på en strand. Man visar även upp ett bilder på en gråtande kvinna som säger att hon inte vill lämna Krim.

Ukraina har redan kritiserats av både Ryssland och Amnesty International för att man försatt civila i stor fara under kriget, något som dock avfärdats som ”rysk terrorpropaganda” av Kiev.

Krim tillhör sedan 2014 Ryssland, efter en regional folkomröstning som följde av den Nato-stödda kuppen i Ukraina 2014.