UKRAINA Sedan Youtubern Gonzalo Lira publicerade ett filmklipp om att han skulle försöka korsa gränsen till Ungern för att söka asyl har han inte hörts av. Nu har hans fall kommenterats av en amerikansk transa i Ukrainas armé.

Nordfront rapporterade i veckan om Youtubern Gonzalo Lira, som nyligen släppts ur ett ukrainskt fängelse efter att ha gripits av den ukrainska säkerhetspolisen SBU i Charkiv. Lira är medborgare i både Chile och USA, men har de senaste åren levt i Ukraina där han varit en frän kritiker av president Volodmyr Zelenskyj.

Lira beskrev i en rad Youtube-klipp på måndagen hur han torterats och pressats på pengar i fängelset och att han skulle komma att dömas till upp till 8 års straffarbete för att ha spridit ”rysk propaganda”. När han spelade in filmklippen var han bara kilometrar från gränsen till Ungern, med planen att söka asyl i grannlandet. Lira laddade upp filmklippen för att få ut sin berättelse ifall han skulle misslyckas.

Sedan dess har Lira återigen försvunnit, varför många nu antar att SBU lyckades gripa honom vid den ungerska gränsen. Detta bekräftas nu av Sarah Ashton-Cirillo – en amerikansk transa och journalist som tog värvning i Ukrainas territoriella försvarsstyrkor i mars förra året. Numera tycks han ha avancerat till en lägre befälsposition och är programledare för de territoriella försvarsstyrkornas egna tv-shower, där han presenterar sig som sergeant.

Enligt otaliga uppgifter i diverse alternativmedier har Ashton-Cirillo dessutom blivit officiell engelskpråkig talesperson för de territoriella försvarsstyrkorna som också inhyser Ukrainas internationella legion med frivilliga stridande från hela världen.

I ett klipp som Ashton-Cirillo publicerat på Twitter säger han att ”det finns en anledning att ni inte hört från Gonzalo Lira ännu” efter dennes försök att söka asyl i Ungern.

— Det är för att den statliga säkerhetstjänsten, mer känd som SBU, är en av de mest talangfulla och fokuserade brottsbekämpande myndigheter i hela världen, förklarar transan och tillägger att SBU hade koll på Liras position hela tiden.

Enligt Gonzalo Liras egna uppgifter skulle hans rättegång hållas under onsdagen, men det är i skrivande stund oklart huruvida det blivit någon domstolsförhandling eller om den skjutits upp. Lira uppgav på måndagen att han redan fått förklarat för sig att han kommer att befinnas skyldig av domstolen och att han inte tror att han skulle kunna överleva ett ukrainskt straffarbetsläger.