UKRAINA. Oleh Ljasjko kallar parlamentskollegan Oleksandr Sjevtjenko för ”kullmagat fetto”. Sjevtjenko blir mållös men väljer att svara med en rak höger.

Konflikten i Ukraina som sedan april skördat fler än 2000 liv påverkar alla i landet, så även parlamentet. Ledaren för det populistiska Radikala partiet, Oleh Ljasjko, har nyligen besökt soldater i området Donbass, där strider mot proryska separatister pågår för fullt. Det har inte parlamentskollegan Oleksandr Sjevtjenko gjort, vilket Ljasjko inte var sen med att påpeka framför ett samlat pressuppbåd i Ukrainas huvudstad Kiev under torsdagen.

– Kolla på det här kulmagade fettot. I stället för att åka till Donbass och hjälpa våra killar går människor som han till parlamentet och räcker upp sina händer, sade Ljasjko.

De orden fick Oleksandr Sjevtjenko, som tidigare anklagat Ljasjko för att göra resorna till östra Ukraina i PR-syfte, att se rött. Efter att han först dragit sin motståndare i slipsen och gett honom några lösa smällar slog Sjevtjenko till Ljasjko med en rak höger. Ljasjko tog sig mot sidan av huvudet och vinglade till ordentligt, men hjälptes på fötter av folk runt omkring.

Det är inte första gången som Ljasjko får motta fysiskt angrepp i parlamentet. Redan 2011 tog vice talman Adam Martinyuk strypgrepp på Ljasjko och knuffade honom till marken efter att ha blivit anklagad för hyckleri. Vid ett annat tillfälle kastade samme Martinyuk ett glas vatten i Ljasjkos ansikte.

Ljasjko har tidigare dömts till fängelse för att ha förskingrat statlig egendom och han har varit misstänkt för pedofili men aldrig dömts. Han har vidare anklagats för att vara homosexuell, men förnekar det även om han också har erkänt att han har haft sex med en man. Ljasjko är som tidigare nämnt partiledare för Radikala partiet som är ett nationalliberalt populistparti och i presidentvalet som hölls tidigare i år kom han trea med åtta procent av rösterna.

Källa:
Våldsamt bråk i Ukrainas parlament


  • Publicerad:
    2014-08-15 18:50