UKRAINAKONFLIKTEN I hemlighet har hundratals ukrainska soldater tränats i användningen av Stridsfordon 90 på svensk mark. Nu kommer dessa att skickas till frontlinjen.

Det är TT som skriver om att Försvarsmakten i en hemlig insats utbildat fyra ukrainska pansarskyttekompanier i användningen av Stridsfordon 90, som regeringen beslutade att sända till kriget tidigare i år.

Sedan tidigare har svenska soldater deltagit i träningen av ukrainska soldater i exempelvis Storbritannien, men detta är första gången som den här typen av träning skett i Sverige.

Varje kompani består av 10 fordon och några hundra soldater, medan varje fordon har en besättning på tre: vagnchef, förare och skytt. Dessutom färdas sex skyttesoldater bak i fordonet. Tillkommer gör även mekaniker och befäl.

— Sverige utbildar självfallet besättningar för samtliga stridsfordon vi skänker, säger arméns operationschef Mats Ludvig till TT, som i hemlighet har deltagit i träningen.

Soldaterna ska nu skickas direkt till frontlinjen där de hoppas att den svenska träningen och fordonen ska ge Ukraina en fördel i striderna.

— Jag är inte färdig med ryssarna, säger en av soldaterna till TT.