UKRAINAKONFLIKTEN Tre ukrainska soldater ska ha tillfångatagits i samband med ett försök att återerövra kärnkraftverket i Zaporizjzja. Offensiven mot kärnkraftverket pågår samtidigt som FN-inspektörer är på väg till platsen.

Kärnkraftverket i Zaporizjzja har sedan Ukrainakrigets början varit i rysk kontroll och har sedan några veckor tillbaka utsatts för upprepade artilleribeskjutningar. Eftersom detta är belagt med stora risker är en grupp experter från FN-organet IAEA på väg till platsen för att inspektera kärnkraftverket.

Detta har dock inte hindrat Kiev från att fortsätta attackera platsen. Nu uppger det ryska försvarsministeriet att Ukraina inlett ett stormningsförsök av kärnkraftverket. Enligt Moskva rörde det sig om cirka 60 kommandosoldater uppdelade på två ”sabotagegrupper” som engagerades i strid i samband med att man korsade Dnjepr med båtar i närheten av Zaporizjzja.

Man räknar samtidigt upp flera andra försök att landsätta trupper i närheten av området, samt att artilleriprojektiler ska ha slagit ned 400 meter från kärnkraftverkets huvudreaktor.

Zaporizjzja-regionens politiska ledning, som tillsattes efter den ryska ockupationen, uppger att man tillfångatagit tre ukrainska soldater. Samtidigt uppskattar man att ytterligare tolv kommandosoldater fortfarande finns i närheten och försöker inta området.

Enligt det ryska försvarsministeriet kan stormningsförsöket bero på en politisk vilja i Kiev att ta kontroll över kärnkraftverket innan FN:s expertgrupp anländer till platsen. Det sker också samtidigt som Ukrainska genomför en motoffensiv i Cherson-regionen.

Enligt det ryska försvarsministeriet är situationen kring kärnkraftverket ”svår men fortsatt under kontroll” och man hävdar att man har möjlighet att ta emot FN-delegationen, som leds av  IAEA-chefen Mariano Grossi, Denna var planerad att anlända under torsdagen men ska ha blivit försenade på grund av ”militära aktiviteter i området”.

Ryssland har tidigare vädjat till omvärlden att sätta press på Ukraina att avstå från att attackera kärnkraftverket för att undvika en ”Tjernobyl-liknande katastrof”.