POLITIK Moderaternas partiledare har gjort nya utspel inför valet nästa år och sagt att den organiserade brottsligheten i Sverige inte kommer gå att lösa kortsiktigt.

Igår intervjuades M-ledaren Ulf Kristersson av Svenska Dagbladet. I intervjun deklarerade Kristersson att om han blir statsminister vill han inte ha med Sverigedemokraterna i sin regering.

— Det finns många skäl. Det ena är att en regering ska kunna fatta gemensamma beslut i 100 procent av fallen. Jag tycker inte att S och MP bör sitta i samma regering heller. Tycker man olika i viktiga frågor förlamas regeringsarbetet. En annan viktig anledning är att SD inte har någon sådan erfarenhet. De har aldrig förhandlat med andra partier, aldrig tagit ansvar på det sättet, sa Kristersson till SvD.

Både SD och Moderaterna har ett väljarstöd på runt 20 procent enligt de senaste opinionsundersökningarna. Liberalerna och Kristdemokraterna ligger däremot i farozonen för att åka ut ur riksdagen nästa val, varför det kan bli svårt för Kristersson att bilda en regering utan SD:s stöd.

Vidare uttalade sig Kristersson i SvD-intervjun om den ökande brottsligheten i Sverige. Enligt Kristersson finns det inget han som politiker kan göra för att stoppa gängbrottsligheten. Även om alla kriminalpolitiska åtgärder M förespråkar skulle införas tror Kristersson att svenska folket inte kommer bli av med de kriminella gängen förrän tidigast om 20 år.