MUSIK. Lördagen den 21 november genomförde rockbandet Ultima Thule en konsert med anledning av deras senaste skivsläpp. Nordfronts kulturskribent var där.

trägen-vinnerUltima Thules historia började i Oxelösund i början av 80-talet och därför hade bandet valt att anordna sin releasefest just där för att lansera den nya skivan Trägen vinner.

På grund av det stora publiktrycket spelar bandet tre konserter i den anrika lokalen Cupol i den centrala delen av det lilla samhället. Tillsammans med förbandet Njord bjuds det på konserter den 21, 27 och 28 November. Just biljetterna till de två sista spelningarna sålde slut på åtta minuter, något som kan säga en del om deras popularitet, medias smutskastning till trots.

Dörrarna slog upp kl 18.00 och det var ett stort säkerhetspådrag innan man slutligen var inne. Cupol tar in totalt 700 personer och det var väldigt roande att se alla övervintrade skinheads, men besökarna bestod givetvis av mer än skinheads och raggare. En besökare hade rest hela vägen från Tyskland vilket gav upphov till ett intressant samtal om hur viktig vår kamp egentligen är. Kampen bedrivs i många länder i Europa med många grupperingar och samarbete är otroligt viktigt. Förhoppningsvis kommer den tyske folkfränden nu att söka sig till ett radikalt alternativ i sitt hemland.

Efter några timmars mingel var det dags för Njord att värma upp publiken vilket man nog får säga att de gjorde bra.

Njord.

Njord var förband.

Efter att Njord avslutat sin spelning tog så Ultima Thule scenen i besittning och det blev smått omöjligt att inte dras med av den fantastiska stämningen som spred sig när låtar som Stolt och stark eller Mitt land spelades. Det slog mig hur många bra livelåtar de egentligen har och man förstår var deras storhetstid på 90-talet kommer ifrån. Skivan För fäderneslandet sålde faktiskt platina vilket innebär över 100 000 sålda ex och Vikingabalk sålde guld, d.v.s. över 80 000 ex. Vissa menar till och med att de grundade vad som skulle komma att kallas ”vikingarock”.

När de hade sin storhetstid i början av 90-talet fick Ultima Thule utstå mycket från svensk media som försökte klistra på bandet en högerextrem stämpel p.g.a. deras ofta förekommande nationalistiska teman, något som fick självaste Bert Karlsson att bryta sitt kontrakt med bandet. Men jag anser att man får leta och läsa in bra mycket mellan raderna om man ska få deras musik att handla om något annat än fosterlandskärlek och vår egen historia. Men vår kära media bevekar sig inte och nu senast när Jimmie Åkesson bjudit in bandet till en kräftskiva och senare spelat in en singel med en Ultima Thule låt, Fädernesland, kallade Expressen Ultima Thules musik för ”Soundtracket till 90-talets högervåg”.

Ultima Thule.

Ultima Thule.

Ultima Thules musik, som skulle kunna kallas för något så hemskt som nationalromantisk och patriotisk, gör sig väldigt bra just live. Vi människor behöver känna tillhörighet och när 700 Sverigevänner samlas får det i alla fall mig att le och hoppet för vårt folk och land får sig en nytändning. Publiken sjöng med i stort sett i alla låtar och ibland överröstade publikens sång till och med bandet där jag stod mitt i publikvimlet, något jag får erkänna inte hör till vanligheterna på andra sorters konserter. Något som dock tyvärr medföljer då det är bra spelningar är trycket framme vid scenen, vilket påpekades upprepade gånger och publiken uppmanades att backa. Om ni tänker se någon av nästkommande spelningar och vill slippa bli extra mörbultade gör ni smartast i att hålla er längre bak som jag gjorde.

Ultima Thule bjöd på en underhållande och medryckande kväll. De har många starka låtar, bra scennärvaro och vem kan låta bli att sjunga med när vår vackra nationalsång spelas?


  • Publicerad:
    2015-11-25 10:59