SIONISM. Barn till ultraortodoxa judar indoktrineras i att känna rädsla, förakt och fiendskap gentemot icke-judar.

Foto: Danny Otanes (CC BY-SA 2.0)

Den före detta ultraortodoxa juden Moshe Schulman som bor i New York, uppfostrades i den ultraortodoxa församlingen Monsey i samma stad. Han är nu aktuell med en självbiografi som beskriver hans resa genom och ut ur den judiska sekten.

— Jag uppfostrades till att misstro alla som inte var Utvalda. Fast jag var en lydig pojke som studerade Torah och höll sabbat var jag rädd för alla som inte hade samma hudfärg, inte klädde sig som jag eller inte trodde på judaismen, säger Schulman till den judiska tidningen Forward.

— När mina släktingar kom på besök ifrågasatte jag deras brist på religiositet, och en gång gick jag så långt att jag drog min farmor i håret för att se om hon bar peruk då detta krävs i judisk lag. Det gjorde hon inte. Jag kunde inte förstå hur denna person som inte höll sig judisk sed kunde vara släkt med mig och dessutom ge mig presenter.

Vilda djur
— Rasismen i min församling var inte riktad mot någon särskild grupp men det talades särskilt ringaktande om afroamerikaner. Mina rabbiner sade till mig att svarta människor är vilda chaya — vilda djur — eftersom de spelade basketboll med naken överkropp. Mina grannar var rädda för afroamerikaner och övertygade mig att också vara rädd för dem. De ringde polisen om de såg en svart person komma längs gatan. En av mina grannars mödrar var så rädd för afroamerikaner att varje gång hon såg en, drog hon in barnen i huset medan barnen ropade ”kidnapparna kommer!”

— När det var snö ute brukade jag åka kana i backen på en stor kulle bakom skolan i närheten. En vinterkväll dök några afroamerikanska tonåringar upp. Vi sprang så fort vi kunde tills vi nådde ett bekant hus. När vi satte oss i snön och hämtade andan undrade jag varför jag var så skräckslagen. Jag kommer ihåg att jag tänkte: Det är inte normalt att vara så här rädd för andra.

— Vår granne Grace var den enda svarta person som bodde i vårt kvarter. Hon bodde ensam i ett hörnus som ägdes av icke-judar. Varje gång hon gick förbi vårt hus och så mig leka på gården log hon brett och vinkade åt mig. Det var den vänligaste kontakt jag som barn hade haft med världen utanför. Grace påminde mig om min farmor: Icke-religiös, icke dömande och kärleksfull. Redan vid den låga åldern hade jag skuldkänslor för att jag tänkte att eftersom Grace var svart var det omöjligt för henne att vara en välmenande person.

Allas lika värde
Moshe Schulmans syfte med att publicera sin självbiografi är att få folk att fundera över vad de som barn fick lära sig, för det är uppenbart att inte tillräckligt många människor har gjort det, säger han. Men det är också en bok som uppmanar sina läsare att istället anamma de sekulariserade judarnas politiska kampanjer för ”allas lika värde” som syftar till att erodera icke-judars självvalda identiteter och uppfattningar om ras.

De flesta judar är trots allt ateister. Den judiska agendan kan variera, men det finns alltid en agenda. Schulmans bok tar avstånd från Monseys extremism till förmån för interaktion med ”omvärlden”. En omvärld som man interagerar med är lättare att påverka.

Källa:
Growing Up Orthodox, I Was Taught To Fear Black People


  • Publicerad:
    2018-05-13 19:00